Beurskoersen en euro weer lager

De internationale aandelenbeurzen zijn gisteren hard onderuit gegaan. De zorgen over de schuldencrisis in Europa zorgden voor de grote koersdalingen. Ook de olieprijs en de euro daalden. De goudprijs profiteerde.

Beleggers vrezen dat het reddingsplan voor Griekenland onvoldoende zal zijn. Afgelopen maandag werd het plan van de Europese Unie nog met opluchting ontvangen. Maar sindsdien is er grote twijfel ontstaan of het pakket aan maatregelen de Grieken wel zal redden en of Athene in staat zal zijn om de leningen terug te betalen. Daarbij komt dat landen die ook in problemen zitten, zoals Spanje en Portugal, ingrijpende bezuinigen hebben aangekondigd waardoor het nog lastiger zal zijn voor deze landen om uit de recessie te komen.

In Amsterdam sloot de AEX-index gisteren met een verlies van 3,1 procent op 327,24 punten. Elders in Europa liepen de verliezen nog hoger op. In Parijs sloot de CAC-40 op min 4,6 procent. Op Wall Street verloor de Dow Jones 1,5 procent.

De euro zakte ook weg. De munt stond gisteren rond het laagste niveau in ruim een jaar, 1,2380 dollar.

De olieprijs daalde ook. De problemen in Europa kunnen, zo vrezen analisten, het economisch herstel in de EU vertragen waardoor de vraag naar olie zal afnemen. Daarbij komt dat de verzwakking van de euro en de sterkere dollar de olie duurder maakt om aan te schaffen omdat olie in dollars moet worden afgerekend. Een vat Amerikaanse olie kostte gisteren 71,61 dollar, een daling van 4 procent vergeleken met een dag eerder.

Zoals zo vaak profiteerde de goudprijs van de onrust op de financiële markten. De goudprijs bereikte gisteren een record.

Goudprijs: pagina 17