Bankiers

Aad Jacobs, oud topman ING, zegt (NRC Weekblad, 8 mei): „Dit is een crisis die we met zijn allen niet hebben zien aankomen.” Ik las het op zaterdag en op maandag spookt het nog door mijn hoofd. Hoe kan dit nu uit zijn mond komen als juist ING in de VS enorme bedragen aan spaargeld binnenhaalde en herbelegde in rommelhypotheken? Van de Amerikaanse overheid moest het voor het overgrote deel zelfs worden herbelegd in Amerikaans onroerend goed.

Dit wetende en dan toch maar bonussen blijven uitdelen om steeds meer geld binnen te harken duidt er toch op dat ING de eigen tent niet meer onder controle had of de kop in het zand stak in de hoop dat het naderende onheil over zou waaien. „We met zijn allen”, kan daarom slechts gelezen worden als iedereen die het niet wilde zien.

Jac Geominy, Veldhoven

    • Jac Geominy