Bakkal, Brama en Mendes niet mee naar WK

De middenvelders Otman Bakkal (PSV), David Mendes da Silva (AZ) en Wout Brama (FC Twente) gaan niet mee naar het WK voetbal in Zuid-Afrika. Bondscoach Bert van Marwijk heeft het drietal gisteren tijdens de laatste dag van een trainingsstage in Hoenderloo meegedeeld dat ze niet tot de selectie van 23 man zullen behoren. Van Marwijk maakt op 27 mei de WK-selectie bekend.

Van Marwijk vertrekt woensdag met 24 spelers naar Oostenrijk waar Oranje zich in Seefeld voorbereidt op het eindtoernooi. Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Arjen Robben, die op zaterdag 22 mei nog de finale van de Champions League spelen, sluiten op dinsdag 25 mei aan bij de selectie. Dit drietal doet niet mee aan de oefeninterland die Nederland een dag later in Freiburg tegen Mexico speelt.

De bondscoach zal op weg naar Zuid-Afrika nog vier spelers laten afvallen. Van Marwijk neemt drie doelmannen en twintig veldspelers mee. Het ligt voor de hand dat er één verdediger, twee middenvelders en een aanvaller afvallen. „We maken als technische staf heel zorgvuldig de afwegingen. Daarbij kijken we naar alles”, stelde Van Marwijk gisteren. „Het is van belang dat de spelers elkaar als voetballers accepteren. Ik wil met het beste team spelen. Dat hoeven echt niet allemaal vrienden van elkaar te zijn.”

Van Marwijk lichtte gisteren nogmaals toe waarom hij eerder in de week had besloten om Ruud van Nistelrooy niet in de voorselectie van dertig man op te nemen. In de ogen van de bondscoach miste de spits „de absolute scherpte om van toegevoegde waarde te kunnen zijn”. Van Marwijk heeft wel de afspraak met Van Nistelrooy gemaakt dat hij standby blijft voor het geval er aanvaller geblesseerd raakt. In dat geval kan Van Marwijk nog tot een dag voor de eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken op 14 juni een vervanger oproepen.

De trainingsstage in Hoenderloo had volgens Van Marwijk als doel om de spelers „fysiek zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen”. Op dit moment kampen aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, Eljero Elia en Ron Vlaar met lichte blessures. Van Marwijk verwacht dat dit drietal in Oostenrijk fit genoeg is om met de groep mee te trainen. Robin van Persie, die terugkomt van een enkelblessure, sloeg gisteren uit voorzorg de middagtraining in Hoenderloo over. Hij deed eerder op de dag wel mee aan een trainingswedstrijd.

Van Marwijk onderhield zich met Van Persie omdat deze in een interview had aangegeven dat hij het liefste met Sneijder, Rafael van der Vaart en Robben speelt. Volgens de bondscoach had Van Persie „slechts geantwoord op vragen”. „Van Persie begrijpt ook dat de bondscoach uiteindelijk de keuzes maakt”, aldus Van Marwijk.

Het Nederlands elftal speelt in de aanloop naar het WK nog tegen Mexico (26 mei), Ghana (1 juni) en Hongarije (5 juni). Het WK in Zuid-Afrika begint op 11 juni en duurt tot en met 11 juli.