Zoek de witbuikrotgans

boekomslag Wild Wonders van National Geographic

Wild Wonders. De mooiste natuur in Europa door de beste fotografen. Carrera/ National Geographic, 290 blz. € 39,95

Over een maand ofzo zullen Europeanen zich weer massaal over het asfalt spoeden, op weg naar buitenlucht en wonderen der natuur. Weinigen zullen oog hebben voor de wonderbaarlijke variatie daarin, laat staan oog in oog komen met de karetschildpad, witbuikrotgans, azuurwaterjuffer of witvleugelstern, deels bedreigde, maar deels ook succesvol beschermde soorten.

In dit jaar van de biodiversiteit heeft National Geographic tientallen natuurfotografen op reis door Europa gestuurd om de Europese natuur – of wat er van over is – vast te leggen voor een boek en een buitententoonstelling (vanaf 27 mei in den Haag). In het boek, op ouderwets hoogglanspapier, doet het imponeergedrag van de natuurfotografen niet onder voor dat van sommige dieren en is natuur enkel spectaculaire schoonheid, maar het is nu eenmaal voor de goede zaak.

Nu maar hopen dat je die alpensteenbok ook buiten dit boek nog eens tegenkomt.

Maartje Somers

    • Maartje Somers