Winst bij Roda, ticket is in zicht

Voor FC Utrecht is na de 2-0 uitzege deelname aan Europees voetbal dichtbij.

In de finaleplay-offs om promotie/degradatie won Go Ahead Eagles van Willem II.

Links: Michael Silberbauer van FC Utrecht in duel met Roda-speler Morten Skoubo. Rechts: Guyon Fernandez van Excelsior versus Sparta-doelman Cor Varkevisser. Foto’s ProShots 13-5-2010, play off finale, roda jc - fc utrecht, 0-2, landgenoten en ex clubgenoten onder elkaar, michael silberbauer vs morten skoubo Frank Zilver

FC Utrecht is dicht bij een ticket voor deelname aan de voorronde van de Europa League. De ploeg won gisteren in het Parkstad Limburg Stadion verdiend met 2-0 van Roda JC. Go Ahead Eagles zette de eerste stap naar promotie door Willem II te verslaan in het eerste duel in de finale van de play-offs: 1-0. De derby tussen Excelsior en Sparta op een uitverkocht Woudestein eindigde in 0-0. Zondag zijn de returns.

Voor FC Utrecht was het de eerste overwinning in Kerkrade in zeventien jaar tijd. Tim Cornelisse en Dries Mertens bezorgden de gasten een goede uitgangspositie voor de return, zondag in Utrecht. De uitwedstrijden tegen Roda JC leverden FC Utrecht de voorbije seizoenen voornamelijk teleurstellingen op. De ploeg van trainer Ton du Chatinier rekende gisteren overtuigend af met dat ‘complex’.

Roda JC, de verrassende finalist in de play-offs, werd vooral voor rust op alle fronten afgetroefd door FC Utrecht. De gasten combineerden goed, wonnen bijna alle duels en scoorden op de juiste momenten: al na twee minuten en op slag van rust. Beide keren kregen ze hulp van de thuisclub. Doelman Przemyslaw Tyton ging vroeg in de wedstrijd opzichtig in de fout bij een afstandsschot van Cornelisse (0-1). Boldizsár Bodor greep aan het einde van de eerste helft slap in bij een uitbraak van FC Utrecht. Mertens kreeg zo tot zijn verrassing de kans om Tyton te passeren (0-2).

In Deventer was Koen van der Biezen matchwinner voor Go Ahead Eagles. Diep in blessuretijd maakte de lange tijd door fysiek ongemak uitgeschakelde aanvaller op aangeven van Jonathan Vosselman het enige doelpunt: 1-0. Go Ahead heeft nu zondag bij de return in Tilburg aan een gelijkspel genoeg om ten koste van Willem II na veertien jaar terug te keren in de eredivisie.

De zege van Go Ahead was verdiend. De ploeg zette vanaf de aftrap de jacht op terugkeer naar de eredivisie in. De club uit Deventer, voor het laatst op het hoogste niveau actief in het seizoen 1995-1996, is er alles aan gelegen eindelijk weer te promoveren. Gesteund door het publiek in de Adelaarshorst werd de tegenstander meteen onder druk gezet.

Willem II beperkte zich veelal tot verdedigen. Slechts zelden bereikte de ploeg de eenzame spits Gerson Sheotahul, in de punt van de aanval de vervanger van de geblesseerde Frank Demouge. Ook na rust probeerden de Eagles Willem II te overrompelen, maar opnieuw zag het er dreigender uit dan de werkelijkheid was. Totdat invaller Van der Biezen in de slotseconden alsnog scoorde: 1-0. En daarmee staat Go Ahead Eagles met één been in de eredivisie.

Willem II-trainer Theo de Jong was allerminst aangeslagen na de nederlaag. „We hebben moeilijke weken achter de rug”, zei De Jong. „Ik heb me erover verbaasd dat binnen de selectie geen enkele saamhorigheid bestond. Gelukkig was daar vandaag niets van te merken. We speelden zoals het hoort, als een team. Dat is vooruitgang. Daarom ben ik ondanks de nederlaag niet eens ontevreden. En om eerlijk te zijn: als er één ploeg verdiende te winnen dan was het Go Ahead Eagles.”

Zijn collega Andries Ulderink van Go Ahead Eagles was na afloop voorzichtig. „We zijn er nog lang niet”, sprak de winnende trainer. „We moeten ons blijven focussen, want het wordt zondag ongetwijfeld een andere wedstrijd tegen een Willem II dat vecht voor de laatste kans om in de eredivisie te blijven.”

Sparta lijkt door het gelijkspel gisteren op Woudestein zondag de favoriet tegen Excelsior, maar de ploeg van trainer Aad de Mos is nog allerminst zeker van lijfsbehoud. Excelsior komt zondag naar het Kasteel in de wetenschap dat het in uitduels bijna altijd scoort. De verdediging van Sparta is bovendien dit seizoen verre van degelijk gebleken. En de druk ligt bij Sparta, dat zich financieel geen degradatie kan veroorloven. Voor het jonge Excelsior zou promotie de bekroning zijn van een goed seizoen in de eerste divisie, maar het is geen noodzaak, al moet dan wel worden bezuinigd.

Door alle financiële en sportieve belangen ging de derby gisteren gebukt onder de spanning en was het niveau bedroevend. Sparta was voor rust alleen gevaarlijk met een vrije trap van aanvoerder Kevin Strootman en een kopbal van Ruud Knol op de paal. De thuisploeg bleef weliswaar voor rust gemakkelijk overeind, maar kon aanvallend ook niets uitrichten.

In de tweede helft bleef het spel rommelig, maar werd het wat dreigender voor beide doelen. Sparta kreeg de eerste grote kans, maar Joshua John schoot de bal net naast het doel. Daarna was de ploeg uit Spangen opnieuw dicht bij een voorsprong, maar Lerin Duarte kopte de bal, na eindelijk een goede aanval, op de paal. Excelsior bleef daarna overeind.

Zondag moeten de twee ploegen uitmaken wie zich achter Feyenoord de tweede club van Rotterdam mag noemen. (ANP)