Waar laat Roemer de gewone man?

Schrijver Wanda Reisel schaduwt deze week Emile Roemer. Aflevering 4: Onder invloed van whatever-on-the-rocks duik ik het internet in om Emile te zoeken.

Blauwbekkend en diep weggedoken in mijn gabardine stond ik in het portiek van de Beurs van Berlage te roken, toen ik het de man met de witte SP-tas tegen de vrouw met de rode SP-paraplu hoorde zeggen: „De schoonmaakactie is afgeblazen.”

De man droeg een boodschappentas met de geheimzinnige tekst: De drager is de boodschap. SP. Het kwam door de vliegramp. Campagne voeren met de spons werd nu te frivool gevonden.

Volgens mijn geheime bron zouden prominente SP’ers graffiti van de Amsterdamse stadsmuren gaan stomen, waarna voorman Roemer, in zijn glansrijke rol van Robin Hood (hij steelt van de rijken en geeft aan de armen!), er ludiek tomaatjes op zou spuiten. Ik stelde me voor hoe op het Damrak achter hem De Vrolijke Volgelingen op zouden doemen: stakende vuilnismannen die een door Bob Fosko en Ali B ingestudeerd vuilophalersdansje uitvoeren.

Ik heb geen enkele greep meer op mijn personage. Hij lijkt onzichtbaar. Emile, wat doe je me aan? Er zit niets anders op dan me terug te trekken in de lounge van hotel Krasnapolsky. Onder de kalmerende werking van whatever-on-the-rocks duik ik op mijn iPhone het internet in om hem te zoeken.

Al surfend stuit ik op de SP-webshop waar campy ‘actiestuff’ te koop blijkt: een SP-wegwerkersjasje (€2), een SP-soepschort (€5), een SP-tomatenketchup-pet (€5) en een tomaatvormig SP-schuursponsje (€ 0,05).

Ik vergelijk koortsachtig links en rechts: de webwinkel van GroenLinks verkoopt condooms met de tekst: Voor de inhoud. De VVD-webshop levert een papieren tas met: Shoppen is ook zondags rust. De PvdA-shop brengt oeroude badges van Marx en Che aan de man.

Vertwijfeld klem ik een sigaret tussen mijn lippen, klak m’n Zippo open en inhaleer. De diepzinnige tekst De drager is de boodschap op die tas in het portiek daarnet verraadt de intellectuele achtergrond van de SP. Maar hoe valt die te rijmen met het wegwerkersjasje en de soepschort voor de gewone man die de SP zo graag wil bereiken? En nu er niemand meer in de fractie lasser of pijpfitter is, waar moet het dan eigenlijk heen met die partij? Het duizelt me.

In een persoonlijk interviewtje op de SP-website vind ik Robin terug. Hij zou het als zijn grootste verdienste zien als hij er in zou slagen de armoede onder Nederlandse kinderen op te lossen. Maar op de vraag wat hij zou doen als hij in de loterij €100.000 wint, antwoordt mijn personage: Mijn kinderen blij maken en het voor ze wegzetten voor later.....

Ik drink en ween.

Wordt morgen vervolgd

    • Wanda Reisel