VS bereid rol Nederland in Uruzgan over te nemen

De leidende rol van Nederland in Uruzgan zal waarschijnlijk worden overgenomen door Amerika. In NAVO-verband zal Amerika samen met Australië en Singapore het werk van de Nederlandse militairen voortzetten.Dit plan ligt momenteel ter goedkeuring bij de leiding van de NAVO-missie in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Dat heeft een woordvoerder van de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm bevestigd. Over aantallen militairen is nog niets bekend.

Nederland heeft nu 1.700 militairen in Uruzgan. Australië heeft 1.550 militairen in Afghanistan, van wie het merendeel in Uruzgan. Singapore heeft een klein contingent in Uruzgan dat waarnemingssystemen bedient en ondersteuning biedt in het ziekenhuis van Kamp Holland.

Zodra de NAVO goedkeuring verleent aan het plan kan Defensie onderhandelen over mogelijke verkoop van materieel op Kamp Holland. Volgens de woordvoerder van Van Uhm is er „goede hoop” dat Defensie materiaal kan verkopen aan de Amerikanen of aan een ander land.

De gepantserde werk- en slaapcontainers zijn populair bij de bondgenoten, aldus Defensie. De Australiërs maken nu ook gebruik van de containers, waarvan de grootste versie bij aanschaf 45.000 euro heeft gekost. Door de verkoop hoopt het ministerie de kosten van de terugtrekking, die nu worden geraamd op 200 miljoen euro, omlaag te brengen.

Op 1 augustus draagt Nederland de leidende rol in Uruzgan over aan de opvolger. Tot die tijd gaan de operaties in Uruzgan gewoon door, benadrukt de woordvoerder. Vanaf augustus zal de zogeheten Redeployment Taskforce de terugtrekking op zich nemen. Met de Tweede Kamer is afgesproken dat alle Nederlandse militairen eind 2010 weg zijn uit Uruzgan.

Volgens Van Uhm is het de bedoeling dat de twee bases bij Tarin Kowt en Deh Rawood blijven bestaan. De kleinere posten zullen worden overgenomen door de Australiërs of het Afghaanse regeringsleger.