Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

Netwerk. Reportage over de 79-jarige Darius Dhlomo, de Zuid-Afrikaan die op de Nederlandse voetbalvelden geschiedenis schreef als een van de eerste zwarte voetballers. Hij blikt terug op zijn leven en kijkt hij vooruit naar het WK voetbal in Zuid-Afrika. Dhlomo veroverde in 1958 samen met ploeggenoot Steve Mokone (De Zwarte Meteoor) de harten van de supporters van Heracles Almelo. Daarnaast was hij ook profbokser en jazz-zanger. Als actief ANC-lid stond hij op de zwarte lijst van de conservatieve Zuid-Afrikaanse ‘Nasionale Party’. Pas in 1990 kon hij zijn geboorteland weer bezoeken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag over de ophef na het telefonische interview in De Telegraaf met de enige overlevende van de vliegramp bij Tripoli, de negenjarige Ruben, en het laatste nieuws over het ongeluk. Een nieuwe politieke barometer en een reportage over de drugsmisdaden in Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez. Morgen: reportage over patiënten die voor lange tijd worden opgesloten in Nederlandse psychiatrische instellingen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Chris Lemsom woont al 7 jaar in Libië en was op de plek van de vliegtuigramp om te berichten voor de NOS. Hij vertelt over zijn ervaringen. Acteur Gijs Scholten van Aschat praat over de titelrol in Shakespeare’s Richard III die hij speelt van 22 september tot 12 oktober. Bij de opvoering zingt hij live nummers van Tom Waits en Kathleen Brennan. Muziek van singer songwriter Lucky Fonz III, tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Dichter en schrijver Bart Chabot vertelt over de verkiezingscampagnes die hij volgde, Kees Jansma licht toe waarom hij vanaf 1 juni zijn functie als commentator en directeur van de sportzender Sport 1 neerlegt. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Jonathan Ross ontvangt als gasten de Britse komische film en televisie-acteur Nick Frost, zangeres Alexandra Burke, winnares van de Engelse versie van de X-factor en de Britse acteur Warwick Ashley Davis die lijdt aan spondyloepiphysaire dysplasie en daardoor een dwergachtige lengte heeft. Hij speelde in Harry Potter-films, Star Wars en Willow. Muziek van de zangeres/gitarist Ellie Goulding. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

De dokters van het VUMC. Nieuwe serie, over patiënten en hun geneesheren in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In deze aflevering baby Sophie die leukemie heeft, de vierentachtigjarige mevrouw Van Wijngaarden die ongeneeslijk ziek is, en nierpatiënt Van Kloet.Ned.1, 19.25-20.00u.

Missers. Programmaserie waarin klachten van mensen die menen slachtoffer te zijn geworden van een ernstige medische fout, tegen het licht worden gehouden.Ned.2, 21.20-22.00u.

Cannes Filmfestival. Dagelijks verslag van het filmfestival, gepresenteerd door Daphne Bunskoek.Ned.2, 23.50-0.15u.

documentaire

Mega engineering: Mile High Skyscraper. Film over het bouwen van een van ’s werelds hoogste torenflats in Shanghai, de stad met de meeste wolkenkrabbers. Discovery Channel, 19.05-20.05u.

Zwillinge. Tweede, laatste deel van documentaire over tweelingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder twintigduizend tweelingen. In dit deel komen vooral de verschillen in ontwikkeling aan bod die zelfs onder eeneiige tweelingen kunnen voorkomen. Arte, 21.40-22.35u.

Het uur van de wolf: Rolling Stones in Exile. Filmdocumentaire van Stephen Kijak uit 1971 over de opnamen, in Villa Nellcôte aan de Côte d’Azur, van het dubbelalbum Exile on Main Street, dat vandaag in opgepoetste en uitgebreide vorm opnieuw is uitgebracht. Film bevat ook interviews met de Stones en fragmenten van de nooit uitgebrachte documentaire Cocksucker Blues.Ned.2, 22.50-23.50u.

radio

De Vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekse uitzending. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, o.l.v. van Hannu Lintu, spelen Vojevoda van Tsjaikovski, en Vesna en de koorsymfonie Kolokola van Rachmaninov. Met solisten Ekaterina Sadovnikova, sopraan; Sergey Romanovsky, tenor; Rodion Pogossov, bariton. Radio 4, 20.02-23.00u.