Volendam nog in de race voor handbalunicum

De handballers van Volendam waren gisteren in de bekerfinale te sterk voor Aalsmeer.

„We trainen veel vaker dan andere clubs, acht keer per week. Dan is het ook terecht dat je de meeste prijzen pakt. Zo moet het zijn.”

Martin Vlijm, coach van Volendam, hoefde zich gisteren bij de bekerfinale tegen Aalsmeer geen moment echt druk te maken. Zijn ploeg kan nog alle vier prijzen van het Nederlandse handbal in één jaar winnen. Dat is nog geen enkele club gelukt.

„We waren veruit de beste ploeg”, aldus Vlijm. „Soms waren we zelf wat slordig en kon Aalsmeer iets terugkomen, maar dat kostte die ploeg te veel kracht.” Vorig jaar kon Volendam pas in de verlenging van de bekerfinale Aalsmeer bedwingen. Die ploeg miste dit jaar drie belangrijke spelers en kon niet opboksen tegen de ervaring en fysieke kracht van Volendam.

In het begin van de bekerfinale ging de wedstrijd nog gelijk op, maar naarmate de eerste helft vorderde kwam Volendam op een voorsprong die het niet meer uit handen zou geven. Vlak voor rust kwam Aalsmeer door twee strafworpen terug tot 14-12, maar meteen na de pauze liep Volendam uit naar 17-12. Steeds als Aalsmeer dichterbij kwam, leek Volendam een tandje bij te schakelen. In het topsportcentrum van Almere werd het uiteindelijk 30-25.

Na het winnen van de beker vlogen veel spelers van Volendam Marco Beers in de armen. Beers (38) is de vedette van Volendam. „Ik ben eigenlijk gestopt, en toch sta ik hier weer. Ik voel me eigenlijk nog fitter dan vorig jaar. Wie weet ben ik er volgend jaar weer bij. De beker winnen is heel mooi, maar het landskampioenschap is nog belangrijker.”

Björn Budding, coach van Aalsmeer, kon het verlies accepteren. „Zij hebben ervaring en zijn sterker. Die jongens zijn een halve kop groter. We hebben veerkracht getoond, maar moesten te vaak terugkomen van een achterstand. We hadden vandaag kunnen winnen als wij ons beste handbal hadden gespeeld en zij net onder hun kunnen hadden gepresteerd. Dat was niet het geval.”

Morgen staat voor Volendam de eerste wedstrijd in de play-offs om het landskampioenschap tegen E&O uit Emmen op het programma.

    • Daan Heijink