voetbal: AZ en Stevens kampioen

Atlético Madrid heeft woensdag de eerste editie van de Europa League gewonnen. De Spaanse club dankte de overwinning aan twee treffers van spits Diego Forlan, die Atlético in de verlenging langs Fulham schoot: 2-1. De prijzenkast van de 131-jarige club uit Engeland bleef daardoor leeg. Na de reguliere speeltijd was het in Hamburg 1-1. Fulham had aanvankelijk weinig in te brengen tegen Atlético. Na een half uur tikte Forlan, na een mislukt schot van Sergio Aguëro, de bal achter Fulham-doelman Mark Schwarzer: 1-0. Uit het niets kwam Fulham acht minuten voor rust langszij door een treffer van Simon Davies (1-1). Op basis van passie en inzet knokte Fulham zich beter in de wedstrijd. Atlético haalde bij lange na niet meer het niveau van de eerste helft, waardoor de kwaliteit van de finale afzakte naar een bedenkelijk peil. Ook in de verlenging blonken beide ploegen vooral uit in knullig balverlies. Forlan voorkwam met zijn tweede doelpunt, op aangeven van Aguëro, strafschoppen: 2-1.

De rechtbank heeft woensdag het faillissement van BV Veendam uitgesproken. Bewindvoerder Wim Entzinger liet weten dat de club een bedrag van 350.000 euro tekort komt op de begroting voor het komende seizoen. Het personeel en de spelers van BV Veendam zijn inmiddels ontslagen. Alle activiteiten van de organisatie worden zo snel mogelijk stilgelegd. De kans is groot dat FC Oss door het faillissement van Veendam volgend jaar toch in de eerste divisie speelt. De KNVB: „Het huidige seizoen loopt officieel tot 30 juni. In het geval BV Veendam voor die tijd de licentie kwijtraakt, zal deze club aangemerkt worden als tweede degradant. Dit betekent dat FC Oss dan niet degradeert.”

De vrouwen van AZ hebben woensdag voor het derde jaar op rij de landstitel gewonnen. Het elftal van trainer Ed Engelkes was op de voorlaatste speeldag in Tilburg met 6-0 te sterk voor Willem II. AZ is daardoor niet meer te achterhalen door nummer twee ADO Den Haag. De huldiging van AZ is, wegens de vliegtuigcrash in Tripoli, met een week uitgesteld.

Huub Stevens heeft met Red Bull Salzburg de landstitel veroverd in Oostenrijk. De ploeg van de Nederlandse trainer won op de laatste speeldag met 2-0 bij Sturm Graz en verzekerde zich daarmee van het kampioenschap. Vorig jaar veroverde Salzburg onder leiding van Co Adriaanse ook al de titel.

Giovanni van Bronckhorst (35) stopt met voetballen. De linkervleugelverdediger gaat nog wel met het Nederlands elftal mee naar het WK in Zuid-Afrika. Hij blijft na zijn actieve carrière betrokken bij Feyenoord en gaat een trainerscursus volgen. „Er valt een enorme last van mijn schouders. Ik ben weer vrij in mijn hoofd”, verklaarde Van Bronckhorst. De linksachter begon zijn loopbaan bij Feyenoord en speelde daarna voor RKC, Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona. In 2007 keerde hij terug naar Feyenoord. Hij werd landskampioen met Glasgow, Arsenal en Barcelona, waarmee hij in 2006 ook de Champions League won.

Internazionale ligt op koers voor de treble. Als de ploeg van coach José Mourinho zondag wint of gelijkspeelt tegen het al gedegradeerde Siena is de club voor de achttiende keer landskampioen van Italië. Eerder won Inter al de Italiaanse beker en op 22 mei speelt de ploeg de Champions-Leaguefinale tegen Bayern München. De enige concurrent in de competitie AS Roma, dat twee punten minder heeft, speelt speelt zondag tegen middenmotor Chievo Verona.

De Spaanse competitie krijgt een spannend slotweekeinde. Het verschil tussen Barcelona en Real Madrid na 37 duels is slechts een punt in het voordeel van Barça (96 om 95 punten). De Catalanen spelen zondag thuis tegen degradatiekandidaat Real Valladolid (16de). Bij winst is de club van trainer Josep Guardiola voor de twintigste keer kampioen van Spanje. Ook Real heeft op papier een gemakkelijke tegenstander Malaga (17de).

De finale om de Engelse FA Cup lijkt morgen op Wembley een ongelijke strijd. Portsmouth, dat al geruime tijd in surseance van betaling verkeert wegens een astronomische schuld van 130 miljoen euro, kan op Wembley de eerste club worden die als degradant de FA Cup wint. Landskampioen Chelsea hoopt zich te voegen bij de zes clubs die de Engelse dubbel wonnen. Dat zijn Preston North End, Aston Villa, Tottenham Hotspur, Arsenal (drie keer), Liverpool en Manchester United (drie keer).