Vastberaden centimeter

Hoewel Wilders van mening is dat cultuur een linkse hobby is, lijkt het een rechtse hobby te worden om films te maken. Het is nu alweer een tijd geleden dat Wilders’ eigen cinematografische meesterwerk de wereld schokte. Maar deze week verscheen de film van Rita Verdonk. Een campagnefimpje van bijna drie minuten voor Trots op Nederland, gemaakt door Willibrord Frequin Producties.

Evenals bij Wilders’ film wordt de boodschap niet bepaald subtiel aan de man gebracht. We zien beelden van een prototypische kutmarokkaan die een oud vrouwtje met een rollator berooft. Als de ambulance komt, worden de broeders aangevallen. We zien een gewapende overval op een snackbar. De eigenaar die de overvaller manmoedig in elkaar tremt wordt gearresteerd en de dader wordt in de watten gelegd. We zien hem in een luie stoel onderuit zitten terwijl twee rechters drankjes voor hem inschenken. Als de film duidelijk wil maken dat het water de gewone Nederlanders tot aan de lippen staat, zien we gewone Nederlanders in een zwembad met het water tot aan de lippen. Al deze beelden zijn in zwart-wit. Dan verschijnt Rita Verdonk in beeld en krijgt de wereld weer kleur. „Tot hier en geen centimeter verder”, zegt zij. Dat is een slogan waar we even iets langer bij moeten stilstaan. Ze vond waarschijnlijk dat het wel lekker klonk, met die vastberaden centimeter. Maar eigenlijk klopt het niet. Ze bedoelt dat het allemaal al veel te ver is gegaan, maar in plaats daarvan zegt ze dat het allemaal goed is zoals het gaat, maar dat het niet verder moet gaan. Maar zorgvuldig formuleren zal wel een linkse hobby zijn. De gewone man begrijpt heus wel wat er wordt bedoeld omdat hij heus wel weet dat alle problemen van die kutmarokkanen komen.

Het filmpje is een fascinerend document van stuitend racisme en hemeltergend simplisme. De hand van Willibrord Frequin is duidelijk herkenbaar, zullen we maar zeggen. De film maakt duidelijk wat de voornaamste strategie is van het rechtse populisme: het volk angst aanjagen over onveiligheid op straat en zichzelf aandienen als de oplossing. Overigens staat Trots op Nederland in de peilingen op nul zetels.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer