Uitslag Prijsvraag Hoe is het allemaal begonnen?

Komen mensen uit een ei, een aap of een raket? Met Pasen vroegen we jullie om nieuwe verhalen over het begin van de mens en de aarde. We kregen veel verhalen en tekeningen binnen.Rosa van der Linden wint met haar verhaal en krijgt het boek In het begin was er niemand. Hoe het komt dat er mensen zijn van Mineke Schipper.

Het huilende lichtbolletje

Eerst was er niks. Gewoon helemaal niks. Ik kan het me niet voorstellen.

Geen dieren, geen mensen, geen winkels, geen licht of donker. Helemaal NIETS. Totdat.....

Een klein lichtbolletje vliegt door het niets. Het was het enige iets wat in het niets was. Nou vraag je je af, hoe dat iets uit het niets is gekomen? Nou dat zit zo: ik zei het net al. Het iets was uit het niets gekomen. Het iets is het kind van het niets.

Het mooie lichtgevende bolletje vliegt door het niets en verveelt zich. Er moet iets gebeuren. Iets spannends. Het bolletje voelt zich machtig maar klein. Hij voelt zich heel eenzaam. Er is namelijk helemaal niets of niemand.

Behalve het bolletje zelf. Dan moet hij huilen. Hartverscheurend huilen. En omdat er niemand is die hem kan troosten, gaat hij maar door, en door, en door telkens als hij stopt met even huilen, zuigt hij al zijn huilwater op. Daardoor wordt hij steeds dikker en groter, totdat hij de maat van een tennisbal had. Hij voelde zich nu niet meer zo eenzaam. Want hij was nu niet meer alleen. Hij was samen met zijn huilwater om zich heen. En hij voelde zich ook groter en dikker.

Op een dag voelde hij zich zo gelukkig dat er iets om hem heen ging stralen. Het was een warme straal. Heel fijn vond hij dat. Maar toen ging het een beetje branden. Op zijn waterhuid. Het ging schroeien en er kwamen korstjes op in allerlei vormen. Het ging maar niet weg. Die warme straal, die wij nu zon noemen, gaf hem ook energie. Daardoor ging bolletje (dat nu sprekend op een aarde lijkt) groeien. Zo groot dat hij niet meer in het niets paste. Hij groeide tegen de rand van het niets aan. Het niets knapte uit elkaar en veranderde in het iets. En het bolletje was nu heel groot. Met andere woorden: de aarde. De korsten die erop zitten, zijn de landen waar nu alle mensen van de wereld op wonen. En die mensen zijn ontstaan door de aarde.

Want in de aarde was nog steeds dat puntje waar licht uitkwam toen hij nog klein was. En dat is nu de kern. Daar groeiden de mensen in. Maar ze moeten nog helemaal van de kern naar het bovenste van de aarde klimmen en dat

duurde nog wel even....maar in de tijd dat ze dat hele stuk gingen graven, waren de dino’s al op de wereld want de aarde had geen zin om te wachten tot wij mensen boven waren.

Dus kwamen de dino’s alvast.

Die groeiden uit de korsten van de aarde. Na een paar miljoen jaar stierven de dino’s uit doordat de allereerste mens klaar was met de graaftocht en de wereld op kwam. Hij heette: hagudabagga. En hij was erg afschrikwekkend voor de dino’s.....dus verdwenen ze van angst.

Toen kwamen er meer mensen en meer en meer. Ze volgroeiden steeds meer.

Totdat ze zijn wat wij nu zijn.

En toen groeiden de dieren ook uit de korsten(landen) tot dat alles was als nu.

En dat was de geschiedenis van het ontstaan van de aarde.

En wij mensen hebben zon nodig omdat wij de hele tijd in het donkerste stuk van de aarde hebben gezeten. De kern.

Rosa van der Linden

11 jaar uit Amsterdam