'Tijdelijk Stedelijk' opent in augustus

Amsterdam kan opgelucht ademhalen: het Stedelijk Museum gaat een half jaar open. Op 28 augustus opent The Temporary Stedelijk, een tijdelijk museum in de oudbouw aan de Paulus Potterstraat. Tot januari 2011 zullen er tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design worden georganiseerd, naast educatieve programma’s en evenementen. De gemeente Amsterdam, eigenaar van het gerenoveerde museumgebouw, stelt het pand beschikbaar

Uiteindelijk krijgt, na de definitieve heropening, de beroemde klassiek-moderne collectie van het Stedelijk een vaste plek in de oudbouw. Maar voor The Temporary Stedelijk zal directeur Ann Goldstein het pand „op een avontuurlijke manier vullen”. Goldstein noemt het een „fantastische kans” om het museum weer open te stellen „voor zowel mensen als de kunst”. „The Temporary Stedelijk is een unieke gelegenheid om het gebouw op een ongewone manier in te zetten. We zijn erg blij dat de gemeente ons de mogelijkheid geeft.”

De afgelopen maanden klonk uit de nationale en internationale kunstwereld veel protest tegen de langdurige sluiting van het belangrijkste Nederlandse museum voor moderne en hedendaagse kunst. Na het tijdelijke onderkomen in Post CS, dat in oktober 2008 sloot, had het museum geen expositieruimte meer.

Wanneer de definitieve opening van het gerenoveerde en uitgebreide museum plaatsvindt, is nog niet duidelijk. De heropening staat nu gepland voor eind 2011.