The Adventures of Robin Hood.

Regie: Michael Curtiz, William Keighly. Met: Eroll Flynn, Olivia de Havilland.

dvd film ***

Niet de romantische versie met Kevin Costner als ‘Prince of Thieves’ uit 1991, ook niet de animatieversie van Disney uit 1973 en zelfs niet de geliefde, maar indertijd geflopte variant van Richard Lester, Robin and Marianne (1976), is de voornaamste concurrent die regisseur Ridley Scott moet doen vergeten met zijn nieuwe versie van Robin Hood, maar deze klassieker uit 1938, die nog steeds energiek, vrolijk en fris overkomt en nog altijd niet is vergeten.

Eroll Flynn is de Robin Hood die alle latere Robins beïnvloed heeft, zo niet door hem te imiteren dan door zich tegen zijn kwajongensachtige, goedlachse en speelse versie van de rol af te zetten.

Robin Hood biedt genoeg aanleiding voor het aanstippen van gewichtige thema’s – uitbuiting van de armen door de rijken, de vraag wanneer de bevolking het recht heeft in opstand te komen tegen een tirannieke overheid, wat een goede koning als Koning Richard eigenlijk te zoeken heeft op de kruistochten, waarmee hij zijn eigen land achterlaat in handen van zijn slechte broer John. Maar bij aanstippen blijft het.

The Adventures of Robin Hood biedt toch vooral veel uitbundig jongensvermaak. Samen soldaatje spelen in een bos met pijl en boog, in bomen klimmen, lekker barbecuen en nog in het bos mogen blijven slapen ook.

De film is verkrijgbaar op een zorgvuldig gemaakte Amerikaanse dvd-uitgave op twee schijfjes, met diverse documentaires, nieuwsbeelden uit het jaar 1938 en een vroege cartoonversie.

De film is fraai gerestaureerd, in technicolor die zowaar eens niet overdreven van het scherm spat. Import, dus geen Nederlandse ondertitels.

PETER DE BRUIJN

    • Peter de Bruijn