Stem Cubaanse revolutie naar VS

De muzikale stem van de Cubaanse revolutie zal voor het eerst in meer dan dertig jaar weer klinken op een podium in de Verenigde Staten. Silvio Rodríguez, de populaire Cubaanse zanger en liedjesschrijver die sinds jaar en dag het communistische systeem in zijn land bezingt, heeft een visum gekregen voor een Amerikaanse tournee.

Rodríguez (63) zal op 4 juni optreden in Carnegie Hall in New York, en ook concerten geven in Los Angeles en San Francisco. Onduidelijk is of hij naar Miami komt, waar veel Cubaanse immigranten hem zijn steun voor het Castro-bewind verwijten.

President Obama heeft het handelsembargo tegen Cuba gehandhaafd, maar moedigt contacten op individueel niveau en van culturele aard aan. Behalve Rodríguez heeft ook de befaamde Cubaanse danseres en choreografe Alicia Alonso (89) een visum gekregen. Het American Ballet Theatre in New York, waar ze aan het begin van haar carrière heeft gedanst, eert haar begin juni met een speciale voorstelling.

Rodríguez, al decennia in heel Latijns-Amerika populair om zijn muzikaal subtiele folk songs en zijn linkse teksten, moest vorig jaar wegens gebrek aan een visum verstek laten gaan bij een concert voor de 90ste verjaardag van de Amerikaanse zanger Pete Seeger. In een boze brief, die in de Cubaanse staatsmedia werd afgedrukt, beklaagde hij zich daar over. Volgens Washington had hij zijn aanvraag te laat ingediend.

De laatste tijd laat Rodríguez zich ook voorzichtig kritisch uit over de regering van zijn land. „Als wij niet veranderen, gaan ze ons veranderen”, zei hij onlangs. (AP, Reuters, BBC)