SELECTIE THEATER

Sondheim in Songs. Foto Bob Bronshoff. Nederland, Amsterdam 2010 Sondheim in Songs, Simone Kleinsma, Stanley Burleson, CŽline Purcell, Freek Bartels, regie Paul Eenens Foto Bob Bronshoff Bob Bronshoff

Sondheim in Songs

M-Lab, het vernieuwende musicaltheatertje in Amsterdam-Noord, viert de komende maanden de tachtigste verjaardag van de grote musicalvernieuwer Stephen Sondheim. Het festival begint met Sondheim in Songs, een elegant geënsceneerde aaneenschakeling van nummers uit diens imposante oeuvre. Met veel esprit en aanstekelijk inlevingsvermogen gezongen door Simone Kleinsma, Stanley Burleson, Céline Purcell en Freek Bartels. Een ideale introductie voor wie Sondheim nog niet kende. Maar ook de fans horen nog nieuwe vondsten.

t/m 20 mei. M-Lab, Amsterdam. Inl: m-lab.nl.

Onder controle

Met Onder controle schreef Falk Richter een vreeswekkende toneelstuk over een gezin in een gated community. Angst eet de ziel eruit. Regisseur Michiel der Regt maakt van de spanning tussen de man (Harry van Rijthoven) en de vrouw (Tamar van den Dop) een fraai psychologisch spel. Hij geeft alle ruimte aan het onbenoembare. Wát er echt gebeurt, laat zich niet grijpen.

T/m 15 mei Toneelschuur, Haarlem. Inl.: www.toneelschuur.nl

De ondergang van

Joeri Vos maakt een lunchvoorstelling over de kredietcrisis: De ondergang van. Model staat de teloorgang van de DSB bank, maar ook ING en ABN AMRO zijn herkenbaar. In de regie van zijn zus Isil Vos ligt het accent op de zwijgende secretaresse die vanuit haar kamertje alles in de gaten houdt. Rondom haar draven de employees van een omvallende bank. Hoe groter de paniek om haar heen, hoe verstilder en intenser het spel van Mariana Aparicio Torres.

T/m 28 mei Bellevue, Amsterdam. Inl: www.theaterbellevue.nl.

Tien geboden

Johan Simons’ NTGent maakt een toneelbewerking van Kieslowski’s filmreeks Dekalog (1989). Iedere episode behandelt één van de tien geboden en portretteert de bewonersvan een grauwe flat in Warschau, die in crisissituatie voor morele keuzes komen te staan. De filmreeks is nogal grauw Simons’ versie is licht, warm en wijs.

16 mei Harmonie, Leeuwarden. Inl: www.ntgent.be.