SELECTIE MUZIEK

Zanger Jamie Lidell in 2008 Foto Andreas Terlaak Jamie Lidell poseert in Hotel Americain te Amsterdam op 6 maart 2008 tijdens op een promodag voor zijn nieuwe cd Jim. Foto: Andreas Terlaak

Prima la musica

Arnhem De korte komische opera Prima la musica, poi le parole van Antonio Salieri handelt over een librettist met een writer’s block en twee ruziënde prima donna’s. De opera wordt opgevoerd door Combattimento Consort in de regie van Eva Buchmann.

19/5 Musis Sacrum, Arnhem. Tournee t/m 22 mei. Inl. www.combattimentoconsort.nl

Evan Parker

Amsterdam Saxofonist Evan Parker (1944) is een spilfiguur in de Europese geïmproviseerde muziek. Met sax en elektronica ontwikkelt hij een geheel eigen vocabulaire, waarbij het ontdekken van nieuwe speltechnieken een belangrijke drijfveer is. Parkers fascinatie voor de elektronische vervorming van geluid komt tot uiting in zijn Electro-Acoustic Ensemble. Het gezelschap bestaat voor de ene helft uit musici die improviseren met akoestische instrumenten en voor de andere helft uit geluidskunstenaars, die met elektronica de op het podium geïmproviseerde partijen rechtstreeks bewerken.

17/5, Bimhuis Amsterdam. 18/5 Muziekgebouw aan ’t IJ. Inl. www.bimhuis.nl

Svetlana Spajic

AmsterdamMet haar warme stemgeluid dompelt de Servische zangeres Svetlana Spajic de luisteraar onder in de kunst van haar voorouders: authentieke zang uit de Balkan. Zij brengt met haar zangeressen niet alleen polyfone liederen, maar zingt ook solorepertoire met virtuoze versieringen.

14/5, Kleine zaal, Concertgebouw. Inl. www.concertgebouw.nl

Jamie Lidell

Amsterdam Hij schakelt moeiteloos over van experimentele elektronische muziek naar een pakkende soulsong. De Britse zanger/performer Jamie Lidell bouwde de afgelopen jaren al een flinke, diverse aanhang op in Nederland. Binnenkort verschijnt zijn vierde album, waarop hij samen werkt met ‘folk artiesten’ als Grizzly Bear en zangeres Feist.

18 mei, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Walk the Line

Den Haag Walk the Line is een nieuw, tweedaags festival in Den Haag, georganiseerd door onder meer Crossing Border. Optredens van o.a. de droogkomische rappers van Dan Le Sac vs Scroobius Pip en de Britse triphopproducer Bonobo.

14 en 15/5, div. locaties, Den Haag. Inl: www.walkthelinefestival.nl