SELECTIE FILM

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Robin Hood

Regie: Ridley Scott

Hollywood haalt Robin Hood elke generatie weer uit de kast. Na o.a. Douglas Fairbanks, Sean Connery en Kevin Costner wekt Russell Crowe de gentlemanbandiet van Sherwood Forest weer tot leven. Gisteren opende het het filmfestival van Cannes met Robin Hood. Het verhaal vertelt hoe huurling Robin Longstride uitgroeit tot volksheld Robin Hood. De ‘merry men’, vader Tuck, de sheriff van Nottingham spelen bijrollen in dit historisch epos over een verbitterde held die onder de kritische blik van de fiere weduwe Marion zijn geweten vindt. Dit keer keren de strijders gedesillusioneerd huiswaarts. Robin Hood is sergeant in koning Richard Leeuwenharts leger, die zich na de kruistocht een weg door Europa plundert. Als hij zijn koning een massamoord op moslimburgers verwijt, raakt hij in ongenade. Bandiet wil hij worden, maar daarvoor is hij te nobel.

In 93 bioscopen

Yo, Tambien

Regie: Álvaro Pastor en Antonio Naharro

In de openingsscène van de Spaanse film Yo, tambien zien we Daniel, een man met het Downsyndroom een lezing geven over zijn loopbaan: hij is afgestudeerd aan een ‘gewone’ universiteit en heeft een ‘gewone’ baan als consultant. Na afloop krijgt hij een staande ovatie. Een slim begin van een film over iemand met een handicap. Het rekent meteen af met de eventuele vooroordelen van de kijker. Films over mensen met een handicap hebben de neiging te vervallen in vals sentiment. Yo, tambien weet deze valkuil knap vermijden. Je voelt dat de makers veel van het onderwerp weten, en een van de regisseurs, Antonio Naharro heeft dan ook een zus met het Downsyndroom. Het bij vlagen zeer geestige Yo, tambien overtuigt volledig als portret van een man die door zijn afwijkende uiterlijk moeilijk aan een ‘gewone’ vrouw kan komen.

In 11 bioscopen

Lost Persons Area

Regie: Caroline Stubbe

De Belgische regisseur Caroline Strubbe koos de titel Lost Persons Area, voor haar eerste lange speelfilm. Aanleiding was een beeld van de Amerikaanse fotograaf Elliot Erwit, waarin een aantal vrouwen zat onder een handgeschreven bord met Lost Persons Area erop. Bij Strubbe is deze area de Maasvlakte, waar onder de hoogspanningsmasten en windmolens, een groepje mensen is aangewaaid. Zoals voorman Marcus en zijn vriendin Bettina die er in het voorgedeelte van hun caravan een cafetaria voor de arbeiders runt. In dit niemandsland gaat niets helemaal volgens de regels.

In 4 bioscopen

Soul Kitchen

Regie: Faith Akin

Soul Kitchen vertelt het verhaal van de Griekse restauranteigenaar Zinos die teveel op zijn bordje heeft liggen om de tent draaiende te houden. Zijn vriendin vertrekt als correspondent naar Shanghai, zijn broer komt uit de gevangenis, de keuringsdienst van waren en de belasting komen langs en dan is er nog een eigenwijze Spaanse kok die geen schnitzels en kartoffelsalat wil serveren.

In 10 bioscopen