SELECTIE Diversen

Een polder bij Fort Krommeniedijk wordt drassig gemaakt voor weidevogels. Links onder de bomen het fort. Foto Bram Budel Een polder bij Fort Krommeniedijk in Uitgeest wordt onder water gezet om een drassig gebied te cre‘ren voor weidevogels. Links onder de bomen het fort. FOTO: BRAM BUDEL Bram Budel

Geld verdienen is de kunst

Rotterdam Maar weinig jonge kunstenaars zijn na afronding van hun studie zeker van een vast inkomen. Onder kunstenaars en creatieve producenten is de werkloosheid bovengemiddeld. De jongerenraad van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, jongrrkc, organiseert 15 mei een informatiemiddag als voorbereiding op de beroepspraktijk. Kunstenaars vertellen over hun werk. Modeontwerpster Daisy Kroon, beeldend kunstenaar Nienke Koedijk, grafisch ontwerper Lucky Dubz vertellen over hun bestaan als kunstenaar.Verder workshops, zoals creatief ondernemen en Geld Verdienen is een Kunst.

Za 15 mei 12-17u. Entree gratis. De Machinist, Willem Buytewechstraat 45. www.jongrrkc.nl

Obsession 4 fashion

Rotterdam Op 16 mei is de 2de editie van Obsession 4 Fashion. Doel van het evenement is via de mode verschillende culturen samen te brengen. Het programma bestaat uit een wedstrijd waarbij jonge ontwerpers de kans krijgen hun creativiteit op de catwalk te tonen. Voor modellen die een afspiegeling vormen van het straatbeeld maken zij drie ontwerpen. Na een modeshow wordt een winnaar gekozen. Naast de modeshow zijn er acts en optredens.

Zo 16 mei 19u Off Corso. Entree: 15€ (voorverkoop) of 20€. Info: www.obsession4fashion.nl

Boeken op De Dam

Amsterdam Op de Dam, voor het Paleis, wordt zondag 16 mei van 10-17u een boekenmarkt georganiseerd. Antiquaren uit heel Nederland presenteren in ruim 100 kramen een grote keuze aan zeldzame antiquarische en bijzondere tweedehands boeken. Het aanbod varieert: oude kinderboeken, poëzie, literatuur, strips , boeken over sport en geschiedenis. Ook is er een stand met plaatjesalbums en oude schoolplaten.

Gratis toegang. Inl De Kan 020-6275794 & www.kantien.nl

Kunstroute

Losser en Overdinkel In het weekend van 15 en 16 mei organiseren tien lokale beeldend kunstenaars en enkele gastexposanten de kunstroute van Losser en Overdinkel. Bij dit tweedaagse evenement is hedendaagse kunst te zien, variërend van abstract tot figuratief. Er zijn schilderijen, sieraden, grafiek, keramiek, fotografie en ruimtelijk werk. Interessant is ook de buitenkunst in combinatie met een rit door het Twentse landschap. Za 15 en zo 16 mei Ateliers geopend van 11-17u .Plattegrond en info: www.kunstroutelosseroverdinkel.nl

Mahabharata

Amsterdam Maha-bharata betekent de grote Bharata clan , de oude bewoners van India waaraan het land zijn huidige officiële naam, Bharat, te danken heeft. Het is een heldendicht, in het Sanskriet. Een universeel verhaal over de begindagen van de mensheid, toen de wereld nog niet was afgedwaald van de natuurlijke, goddelijke orde. In grote lijnen verhaalt Mahabharata van de strijd tussen twee groepen neven: de Kaurava’s, geleid door Duryodhana, en de Pandava’s geleid door Arjuna. Indiakenner Annette van der Hoek voert deelnemers op 15 mei van 11-15 u al vertellend door dit groot Indiase verhaal van voor de christelijke jaartelling. De lezing wordt onderbroken door een lichte lunch van Indiase hapjes.

Sweelinck College, Gabriël Metsustraat 18, Entree: €20 (inclusief hapjes)

Wandel langs de Stelling

Omgeving Amsterdam Op 15 en 16 mei kan worden gewandeld langs de Stelling van Amsterdam. Rondom Fort bij Krommeniedijk ligt een groene zone langs de Randstad, met half verscholen verrassingen als forten, batterijen, liniedijken en een kruitmagazijn. De tocht voert over middeleeuwse dijken, langs de Crommen IJ, eens de belangrijkste vaarweg tussen Haarlem en Alkmaar. Het kerkje langs de route is speciaal voor deze tocht geopend en cultuurhistorisch interessante punten zijn gemarkeerd.

8 en 14 km Start- en eindpunt: Fort bij Krommeniedijk, Langedijk 22, 1911 MT, Uitgeest. 9-17 u. Starttijd doorlopend van 9-13 u. Deelname 4€ incl. routeboekje en entree tot Fort en rondleiding. Inl 0251- 36 27 62 & www.landschapnoordholland.nl

Lezing over Edward Saïd

Amsterdam Een avond over Edward W. Saïd, n.a.v zijn autobiografie Ontheemd, waarin hij de complexe relatie tussen de oosterse en westerse wereld beschrijft. Met Michiel Leezenberg, Hassnae Bouazza, Rokus de Groot en Margot Dijkgraaf.

Ma 17 mei 20-22u in Academisch cultureel centrum, Spui 25. Inl www.spui25.nl

Mien Ruys Verkoopdag

Dedemsvaart In Twente ligt een groen monument van 25.000 m2 dat we te danken hebben aan de creativiteit en het enthousiasme van tuinarchitect Mien Ruys. Zeventig jaar lang bracht ze haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur in praktijk. Haar fascinerende Tuinen worden sinds haar dood door een stichting onderhouden. Zaterdag 15 mei is het Mien Ruys Planten Verkoopdag. Bezoekers kunnen zich informeren over bijzondere planten en ook is er een rondleiding door de Tuinen.

De Tuinen van Mien Ruys, Moerheimstr. 84, Dedemsvaart Entree € 7,50 Tijd: 10u30-15u Inl: www.mienruys.nl

Avondexcursie Heuvelrug

Haarle Op zaterdag 15 mei leidt de boswachter een avond(vleermuis)excursie op de Sprengenberg, een natuurgebied met heidevelden, naaldbossen en akkers. Boven de boomtoppen is soms de witte toren van de villa Sprengenberg te zien. Eromheen staan rododendrons in vele kleuren. Ook zijn hier veel vleermuizen die met de batdetector kunnen worden gevolgd. Voorafgaand aan de excursie geeft de boswachter een presentatie over vleermuizen.

Tijd: 20u30- 22u30. Aanmelden bij Ledenservice Natuurmonumenten 035-6559955.