SELECTIE BUITENLAND

Details van de kaart Het Eiland, door Stephen Walter, te zien in Londen Foto AP Visitors looks at details on a projection of a 2008 map 'The Island' by London artist Stephen Walter on display in an exhibition 'Magnificent Maps : Power, Propaganda and Arts' at the British Library in London, Thursday, April 29, 2010. The map satirises the London-centric view of the English capital city and its outlying commuter towns as independent from the rest of the country and presents a very large and varied range of local and personal information in words and symbols. (AP Photo/Sang Tan) AP

Groot-Brittannië

Londen Gekleurde modellen van babyolifantjes doorkruisen momenteel Regent Street. De drukke modieuze winkelstraat heeft een eigen metalen exemplaar op New Burlington Place die het karakteristieke van de straat weergeeft. De olifant verwijst naar Indiase en Engelse bossen met vier verschillende boomstammen als benen. De Olifanten Parade is bedoeld om geld in te zamelen voor de bijna uitgestorven Aziatische olifant. Er worden 25 miljoen bezoekers verwacht voor dit zomerspektakel.

T/m juni, The Elephant Parade, diverse locaties in Regent Street, Londen, 004420 7038 3718 & www.regentstreetonline.com

Glasgow De Glasgow Boys van de Glasgow School was een groep jonge Schotse schilders met een passie voor Europese post- en impressionistische schilderstijlen. Ze toverden werken van Monet en Gaugain om tot impressionistische taferelen met een Keltisch tintje. Zo verplaatste James Guthrie het Joie De Vivre van Monet naar een Schots boerenerf, terwijl The Druids- Bringing in the Mistletoe van E.A. Hornel en George Henry een op Gaugains Tahiti gebaseerde scène vol Keltische fantasie is.

T/m 27 sept, Pioneering Painters: The Glasgow Boys 1880–1900, Kelvingrove Art Gallery, Argyle Street, Glasgow G3 8AG, 0044141 276 9599 & www.glasgowmuseums.com

Londen De Britse conservatieven beweren dat ze veranderd zijn maar de doorgaans bevoorrechte posities van deze politici kunnen niet ontkend worden. Zo waren George Osborne en Boris Johnson lid van een exclusieve mannensociëteit van Oxford universiteit, de Bullington Club. Laura Wade baseerde er een satirisch theaterstuk op, noemde het de Riot Club, en zette eenzelfde soort arrogante ‘posh’ studenten al etend en drinkend in een pub in Oxfordshire. In scherpzinnig spel wordt de vanzelfsprekendheid neergezet waarmee de jongens aanspraak maken op hun geërfde rijkdom.

T/m 22 mei, Posh speelt in het Royal Court Theatre, Sloane Square, SW1, 0044207 565 5000 & www.royalcourttheatre.com

Londen Sommige kaarten van het Romeinse rijk waren zo langgerekt om de indruk te wekken dat ze totaal niet in verhouding waren. Land en wereldkaarten werden vaak meer gemaakt voor propaganda, om indruk te maken en te indoctrineren, dan voor geografie, zo blijkt uit een nieuwe expositie van de British Library. De oudste van de tot voorheen nooit publiek getoonde kaarten is van 200 jaar na Chr, de jongste is van TurnerPrijswinnaar Grayson Perry.

T/m sept 19, Magnificent Maps: Power, Propaganda and Art, The British Library, Londen NW1, 0044843 2081144 & www.bl.uk/magnificentmaps

Antwerpen Op de hoek van winkelstraten de Meir en de Wapper in het centrum van Antwerpen staat al tweeënhalve eeuw een statig rococo stadspaleisje van architect J.P. van Baurscheit. Napoleon annexeerde het in 1812, na de Belgische onafhankelijkheid werd het als ontvangstlocatie in gebruik genomen door het splinternieuwe koningshuis. Het roemruchte Internationaal Cultureel Centrum voor hedendaagse kunst huisde er na de Tweede Wereldoorlog in, en als laatste was het Filmmuseum er de baas. Na een jarenlange restauratie is het elegante pand nu voor het publiek geopend: op de bovenverdiepingen – met het oorspronkelijke vorstelijke meubilair – als historisch huis (op afspraak), op de begane grond permanent bij een chique chocolatier en horecagelegenheden.

Paleis op de Meir, Meir 50, Antwerpen, op afspraak ma t/m vr & zo 15u, za 11u. In www.paleisopdemeir.be & 0032 32062121.

Brussel Voor de expositie El Angél Exterminador nodigde het Brusselse Bozar (Paleis voor Schone Kunsten) dertig hedendaagse Spaanse kunstenaars uit om elk een ruimte te vullen. Het thema is beklemming, grens, claustrofobie, net zoals in de onheilspellende en benauwende film van Luís Buñel uit 1962, die ook de titel van de tentoonstelling leverde. Het parcours van de expo leidt de bezoeker tot diep onder het enorme, door Victor Horta ontworpen museum, dat beschikt over toepasselijke beklemmende en naargeestige parkeergarages en andere doolhofachtige ondergrondse ruimtes.

Op T/m 20 juni, Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel, di t/m zo 10-18u, do tot 21u. Inl www.bozar.be en 0032 25078200.

Machelen-Zulte Onder de titel Pictografie (Schilderijen zijn ook tekeningen en vice versa) zijn in het Roger Raveelmuseum in Machelen-Zulte werken verzameld van Raveel en enkele ander kunstenaars, onder wie René Daniels en Cy Twombly. Op 16 mei opent ook de tentoonstelling over de echtgenote van Raveel, Zulma de Nijs, die vorig jaar overleed. Op Zulma, Muze, model en madame wordt een meer dan 60-jarig inspirerend samenleven herdacht met tekeningen, schilderijen en objecten met Zulma als centrale figuur.

T/m 20 juni, Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, Machelen-Zulte, wo t/m zo 11-17u. Inl www.rogerraveelmuseum.be en 0032 93816000.

Antwerpen De Belgische kunstenaar Jan Fabre stelde in 2008 in het Louvre tentoon met L’Ange de la Métamorphose. De video-opname van de daar door hem opgevoerde performance Art kept me out of jail! schonk hij aan het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. De performance is gebaseerd en geïnspireerd op het leven van de Franse gangster Jacques Mesrine, ontsnappingskunstenaar en luis in de pels van de Franse staat. De video is in het Muhka nu voor het eerst te zien, samen met de opname van twee ander performance van Fabre: Sanguis/Mantis uit 2001 en Virgin/Warrior uit 2004.

De laatste maakte Fabre samen met performancekoningin Marina Abramovic.

T/m 19 sept Muhka, Leuvenstraat 32, Antwerpen, di t/m zo 11-18u (do t/m 21u). Inl www.muhka.be en 0032 32609999.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In CS 14/5 is sprake van de Bullington Club. Bedoeld is Bullingdon Club.