Selectie Beeldende Kunst

‘Het mannetje van Hoofddorp’, sculptuur van Tom Claassen, die met een retrospectief geëerd wordt in Kunsthal Kade Foto Tom Claassen Tom Claassen, Het mannetje van Hoofddorp, 2006, aluminium, 700 x 320 x 250 cm, in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, fotografie: Tom Claassen

Kunstvlaai

Amsterdam In Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam opent op 15 mei de tweejaarlijkse alternatieve kunstbeurs Kunstvlaai 2010. Als vanouds tonen op deze alternatieve kunstbeurs zo’n zeventig onafhankelijke kunstpodia, een groot aantal Masteropleidingen en ongeveer vierhonderd kunstenaars hun nieuwste werken. Nieuw dit jaar zijn vier kunstenaarsinitiatieven uit Curaçao, Suriname en Aruba. Aan hen is gevraagd een beeld te geven van wat er leeft op het gebied van de beeldende kunst in hun land. Met performances, video en installaties doorbreekt De Brakke Grond in het Machinegebouw de grenzen tussen beeldende kunst en podiumkunsten.

Opening 15 mei 16-19u. T/m 23 mei. Dag 12-18u. Inl: www.kunstvlaai.nl

Prix de Rome

Amsterdam Vanaf 15 mei presenteert Arcam een expositie met de plannen van tien ontwerpers voor de Prix de Rome architectuur 2010. Op dinsdag 8 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De prijs is de oudste en belangrijkste Nederlandse ‘staatsprijs’ voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten tot 35 jaar. Behalve de resultaten van de eindopdracht van de vier genomineerden is ook de top tien van de plannen uit de voorronde te zien. De opdracht was de ruimtelijke en sociale kwaliteiten van het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart om het gemeenschapsgevoel van omwonenden te stimuleren. De jury o.l.v. Aaron Betsky (VS) stelde een shortlist op van vier genomineerden: Thijs van Bijsterveldt (1981) & Oana Rades (1977), Olv Klijn (1974), Johan Selbing (1974) & Anouk Vogel (1977), Jeroen Spee (1982) & Jeroen Steenvoorden (1982).

Van 15 mei t/m 3 juli in Arcam. www.prixderome.nl

For the Birds E. Padilha

Amsterdam Smart Project Space presenteert For the Birds, een internationale groepstentoonstelling waarin muziek als sociaal verschijnsel centraal staat – in het bijzonder de relatie tussen de manipulatieve, verbindende en activerende kwaliteiten van muziek in de publieke ruimte. De deelnemende kunstenaars houden zich bezig met manier waarop muziek binnen specifieke sociale en historische omstandigheden geproduceerd en geconsumeerd wordt.

15 t/m 27 juni, Smart Project Space, Arie Biemondstraat 105-111, 1054 PD, Amsterdam Inl 020-4275951 & www.smartprojectspace.net

Tom Claassen

Amsersfoort Het oeuvre van beeldhouwer Tom Claassen bestaat uit gestileerde beesten met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’, zoals de olifanten langs de snelweg naar Almere. Maar hij maakte ook gecrashte auto’s, een wormenveld, steigers en ladders. Steeds zoekt hij naar de essentie van een vorm en speelt hij met volume, abstrahering en proportie. Kunsthal Kade toont vanaf 15 mei het eerste grote retrospectief van Tom Claassen. In en om de kunsthal zal een ruime selectie uit zijn oeuvre te zien zijn, met beelden uit de openbare ruimte, zoals het paard dat op het plein De Plantage in Utrecht staat, en de grote gestileerde rat Brigid uit het Kröller-Müller Museum. Verder veel bruiklenen uit musea en particuliere collecties.

T/m 29 aug Kade, Smallepad 3, 3811 MG Amersfoort Inl www.kunsthalkade.nl

Rabih Mroué

Utrecht Het Utrechtse kunstcentrum BAK toont met I, the Undersigned, de eerste solotentoonstelling van de Libanese theatermaker, scenarioschrijver, acteur en beeldend kunstenaar Rabih Mroué (1967). Mroué woont en werkt in Beiroet en is in zijn kunst diepgaand beïnvloed door de burgeroorlog in Libanon en de aanhoudende conficten in het Midden-Oosten. Zijn werk kan opgevat worden als een constant onderzoek naar de verantwoordelijkheid en positie van de kunstenaar binnen dergelijke politieke situaties. Zo stelt hij vragen als: hoe kan door middel van fictie de waarheid geuit worden? Hoe kan men een dialoog starten in een getraumatiseerde samenleving? I, the Undersigned is een uitgebreid overzicht van Rabih Mroués werk, waarin een aantal nieuwe installaties te zien zijn samen met enkele van zijn meest recente werken. De tentoonstelling werd samengesteld door curator Cosmin Costina.

20 mei tot 1 aug in BAK, basis voor actuele kunst, Lange Nieuwstraat 4. Woe t/m za 12-17u, zo 13-17u.