Portugal kondigt crisisbelasting aan

In navolging van Spanje heeft ook Portugal gisteren aanvullende maatregelen gepresenteerd om zijn hoge begrotingstekort versneld terug te dringen. De socialistische minderheidsregering van premier José Sócrates kondigde onder meer een ‘crisisbelasting’ aan.

De crisisbelasting houdt in dat de inkomstenbelasting dit jaar met 1,5 procent omhoog gaat en bedrijven met nettowinsten hoger dan 2 miljoen euro voortaan 27,5 procent belasting betalen, vergeleken met 25 procent nu. Daarnaast wordt het hoogste btw-tarief wordt met 1 procentpunt verhoogd tot 21 procent.

Tevens wordt nog meer bezuinigd op overheidsuitgaven, onder andere door een verlaging van de salarissen van ministers en hoge regeringsfunctionarissen. De maatregelen zijn aangekondigd na onderhandelingen met de conservatieve oppositie.

Portugal werd de afgelopen maanden vaak genoemd als de volgende eurolidstaat die na Griekenland in betalingsproblemen zou kunnen komen. Begin dit jaar presenteerde Lissabon plannen om het tekort dit jaar terug te dringen tot 8,3 procent van het bbp en in 2011 tot 6,6 procent.

Tijdens de onderhandelingen over de steunoperatie voor de euro, afgelopen weekeinde in Brussel, werd Portugal, net als Spanje, door de andere Europese landen gedwongen harder te besparen. Doel van de nieuwe maatregelen is dat het tekort dit jaar al tot 7 procent van bbp daalt, en in 2011 tot 4,6 procent.

De regering in Portugal neemt de maatregelen terwijl de economie van het land zich beter herstelt dan verwacht. De economie van het land groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 1 procent, het hoogste percentage van alle zestien landen in de eurozone.

Spanje kondigde woensdag al extra bezuinigingsmaatregelen aan, waaronder een verlaging van de ambtenarensalarissen met gemiddelde van vijf procent dit jaar en een bevriezing volgend jaar. Na een onderhoud met premier Zapatero reageerden de twee belangrijkste vakbonden gisteren met een aankondiging van een ambtenarenstaking voor begin juni.

Zowel de grootste vakbond, de aan de regeringspartij PSOE gelieerde UGT, als de communistische CCOO, dreigt vooralsnog niet met een algemene staking in alle sectoren van de economie. „Dat is het laatste dat het land momenteel kan gebruiken”, aldus CCOO-voorman Ignacio Fernández Toxo.

    • Merijn de Waal