Pasta en asperges

Alweer de laatste dag van een weekje pasta koken. Omdat het aspergeseizoen is, leek het me passend om ook iets in die richting te doen. Maar op een of andere manier vind ik witte asperges, de koningin van de Hollandse voorjaarsgroente, niet zo heel goed combineren met pasta. Ik maak er weleens risotto mee, waarbij het aspergekookvocht dient als bouillon, en dat is heerlijk. Maar pasta en die bleke elfenbenen? Mwah.

Groene asperges en pasta, ja, dat gaat uitstekend. De eenvoudigste manier om die twee aan elkaar te koppelen is de asperges te roosteren in de oven en ze samen met een gulle scheut olijfolie door beetgare pasta te mengen – een paar eetlepels van het pastakookwater erbij voor extra smeuïgheid – en er royaal Parmezaanse kaas over te schaven. Staat binnen een kwartier op tafel en kan bijna niet beter.

Toch gaan we vandaag één stapje verder, door diezelfde asperges te pureren samen met diezelfde olijfolie en Parmezaanse kaas, plus nog wat pijnboompitten en een teentje knoflook.

Je zou het aspergepesto kunnen noemen, ware het niet dat de meeste Italianen je daarom zullen uitlachen. Pesto van asperges? Dat is niet come si deve.

Pech voor ze, want lekker is het wel.

Voor 4 personen:

1 bos groene asperges

1 teentje knoflook

100 gram Parmezaanse kaas

3 eetlepels pijnboompitten

ongeveer 150 ml extra vergine olijfolie

citroensap

350 - 400 gram lintpasta (linguine, tagliatelle of iets dergelijks)

Breng een grote pan met royaal gezouten water aan de kook. Was de asperges en snijd een centimeter of 3 van de stugge onderkanten. Dompel de asperges in het kokende water en kook ze, afhankelijk van de dikte, in 3 - 6 minuten gaar.

Schep ze met een draadschep uit de pan en laat uitlekken. Snijd de kopjes van de asperges en houd ze apart. Snijd de rest van de stengels grof en doe ze in de mengkom van een keukenmachine of in een hoge beker waarin een staafmixer past. Pureer de asperges en voeg daarbij als het nodig is een paar lepels van het kookvocht toe.

Pel de knoflookteen en snijd fijn. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas op een fijne rasp. Voeg de knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitten toe aan de asperges en pureer nogmaals. Schenk tijdens het pureren geleidelijk de olijfolie erbij tot de puree een mooie pestodikte heeft. Maak op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citroensap.

Kook intussen de pasta beetgaar in het kookwater van de asperges. Giet de pasta af, doe hem in een (voorverwarmde) schaal, meng er de aspergepuree en aspergetoppen door en zo nodig wat van het pastakookvocht. Schaaf er met behulp van een dunschiller de rest van de Parmezaanse kaas over.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw lekkerste pastarecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke trifle van aardbeien, cantuccini en mascarpone.

    • Janneke Vreugdenhil