Onderzoek in VS naar banken

De openbaar aanklager van de staat New York, Andrew Cuomo, is een onderzoek begonnen naar acht banken. Dat werd gisteren bekend. De banken worden ervan verdacht kredietbeoordelaars valse informatie te hebben verstrekt om een betere waardering van hun producten te krijgen. Het gaat om Goldman Sachs (waar al een strafrechtelijk onderzoek tegen loopt), Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole en Merrill Lynch (dat is overgenomen door de Bank of America).Tijdens de hausse op de huizenmarkt werden huizenkopers gelokt met lage rentes, die na een paar jaar sterk zouden oplopen. De verwachting was dat deze zogeheten subprime-hypotheek overgesloten kon worden. Maar de huizenmarkt stagneerde, de rente liep op en de relatief arme huizenbezitter kon niet langer aflossen. (AP)