Ondanks crisis hoge opbrengst kunst New York

Het grote paarse zelfportret met wild haar van Andy Warhol bracht woensdag bij Sotheby’s in New York 32,6 miljoen dollar op. Het was het topstuk van twee succesvolle veilingdagen van naoorlogse en eigentijdse kunst. Sotheby’s bereikte een totale opbrengst van 190 miljoen dollar (150 miljoen euro), ver boven de hoogste verwachtingen. Van de 53 aangeboden werken bleven slechts 3 onverkocht.

Christie’s had dinsdag, mede dankzij de 93,3 miljoen dollar van de verzameling van thrillerschrijver Michael Crichton, een nog geslaagdere veiling met een opbrengst van 231,9 miljoen dollar. Crichtons topstuk, een Amerikaanse vlag die hij direct van zijn vriend Jasper Johns kocht, werd voor 29,6 miljoen dollar geveild. Het vorige record voor een Johns stond sinds 2007 op 15,5 miljoen.

De Warhol van Sotheby’s kwam uit de verzameling van modeontwerper Tom Ford, die de veiling via internet volgde. Zes kopers wilden het zelfportret (1986) hebben dat de kunstenaar een jaar voor zijn dood maakte.

Sotheby’s veilde woensdag verder onder meer het mannetje van Maurizio Cattelan dat door de vloer omhoogkijkt, waarvan Boijmans Van Beuningen ook een exemplaar heeft. Er zijn in 2001 4 van gemaakt. Het beeld werd verkocht voor 7,9 miljoen dollar (een record voor Cattelan). De verkoper had het in 2004 op een veiling voor 2 miljoen gekocht. Een erg mooie staande Rothko uit 1961 met zachte rode en witte vlakken bracht 31,4 miljoen op. De koper was een Amerikaanse verzamelaar.

Op de veiling was ook Nederlands werk. Een witte ‘letterbak’ van Jan Schoonhoven uit 1960 bracht 530.000 dollar op bij Christie’s en het staande, 2,3 meter hoge vrouwenportret Stella van Marlene Dumas uit 2000 werd geveild voor bijna 1,1 miljoen. Willem de Koonings schilderij Sagamore uit 1955 was bij Sotheby’s goed voor 3,4 miljoen, zijn bronzen beeld van een zittende vrouw bracht 3,4 miljoen en een laat werk van de in Rotterdam geboren schilder ging weg voor 2,8 miljoen dollar.

Samen met de ook succesvol verlopen veilingen van impressionistische en moderne kunst vorige week in New York, is er in twee weken tijd ondanks de economische onrust voor 1,1 miljard dollar aan kunst in New York geveild.