nrcboeken.nl

Burlend mannetjesedelhert bij Kopenhagen Foto Florian Möllers

New Yorkse woning Truman Capote te koop

Het huis in Brooklyn Heights in New York waar de Amerikaanse schrijver Truman Capote (1924-1984) enkele van zijn bekendste boeken schreef staat te koop, zo meldt The Guardian. De vraagprijs is 18 miljoen dollar (14 miljoen euro). Capote schreef in het statige huis uit 1839 onder meer Breakfast at Tiffany's en In Cold Blood. Hij werkte er ook aan het essay A House on the Heights uit 1959. Het is pas de derde keer op 70 jaar tijd dat de woning van eigenaar wisselt. De woning was nooit van Capote zelf. De meester van de faction-literatuur huurde van 1955 tot 1965 een kelderverdieping van het huis van toenmalig eigenaar, de Broadwayregisseur Oliver Smith. (HC)

Kritiek op Atwood na aanvaarden Israëlische prijs

De Canadese schrijfster Margaret Atwood, tevens vicevoorzitter van de International PEN-schrijversvereniging, heeft de woede gewekt van Palestijnse mensenrechtenactivisten. Atwood werd onlangs samen met de Indische auteur Amitav Ghosh bekroond met de Israëlische Dan David Prize, goed voor 1 miljoen dollar en ging de prijs ophalen in Israël. De Palestijnse organisaties waren evenwel van oordeel dat de schrijfster, bekend om haar politiek activisme, de prijsuitreiking had moeten boycotten. Maar Atwood wimpelde dat af: „We doen niet aan culturele boycots”, zei ze in een interview vlak voor de ceremonie aan Tel Aviv University. „Daarmee zou ik alle schrijvers overboord gooien die over de hele wereld gevangen zitten, gecensureerd, in ballingschap zitten en vermoord werden voor wat ze publiceren. ” (DL)

Clegg verliest verkiezingen door liefde voor Beckett

Dat Nick Clegg teleurstellend presteerde bij de Britse verkiezingen deze week heeft volgens politieke webloggers een duidelijke oorzaak. Een paar dagen eerder had Clegg zijn bewondering voor Samuel Becketts nihilisme uitgesproken. ‘Misschien kan een politicus Mark Twain noemen – maar over elke andere serieuze schrijver kan hij maar beter zwijgen. Als een Amerikaan Beckett zou noemen ‘ ‘he’d be finished’,’ aldus de Amerikaanse politiek analist Michael Tomasky in The Guardian. Ook Le Monde was verbaasd: ‘een Ierse schrijver die in het Frans schrijft: stel je voor dat De Gaulle zijn waardering voor Shakespeare had uitgesproken, Pompidou voor Goethe of Mitterrand voor Dante? Landverraders, ahahah!’ Obama had onlangs ook een verrassende keus: hij prees The Quiet American van Graham Greene, over de arrogantie van de Amerikaanse politiek in de context van de Vietnam-oorlog. The Guardian vond in de Amerikaanse politiek nog wel wat mooie voorbeelden van literaire voorkeuren: Kennedy prees Stendhal, Bill Clinton Gabriel Garcia Márquez, George Bush sr., hield van Catcher in the Rye, en zijn zoon was enthousiast over Camus’ De vreemdeling. (TJ)

Jeff Howe, redacteur van het online tijdschrift over digitalisering Wired en auteur van het boek Crowdsourcing, is begonnen met een mondiale boekenclub, One Book, One Twitter geheten, of liever #1b1t. Na overleg gedurende een maand met twitteraars aller landen kwam Neil Gaimans fantasy-roman American Gods als meest gewenst leesvoer uit de bus, vóór romans van onder anderen Toni Morrison en Arundhati Roy. Het ‘sociale kapitaal’ van Twitter wordt volgens Howe beter benut als miljoenen mensen overal ter wereld minirecensies twitteren over hun simultane leeservaring. (MS)

...en schrijver twittert moeiteloos van gene zijde

Schrijver William Styron overleed in november 2006, maar uitgever Open Road Publishers, heeft desalniettemin een Twitter account voor hem opgezet. Dit meldt de Wall Street Journal. De schrijver van Sophie’s Choice en Lie Down in Darkness twittert sinds 25 april. Niet verwonderlijk is dat hij voornamelijk eigen citaten herkauwt (‘It’s a rather dirty book, but with a lot of clean places in it.’), en zijn 41 volgers steeds attent maakt op e-bookuitgaven van acht van zijn romans die binnenkort verschijnen. Inderdaad, bij Open Road. (MS)

Bret Easton Ellis komt met vervolg op Less than Zero

Volgende maand publiceert de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis (46) het langverwachte vervolg op zijn debuut Less than Zero.Met Imperial Bedrooms ontleent hij opnieuw zijn boektitel aan een album van Elvis Costello, ditmaal uit 1982. Less Than Zero veroorzaakte bij verschijning in 1985 wereldwijd ophef vanwege het nihilistisch hedonisme en druggebruik van de hoofdpersonen in het Los Angeles van de jaren tachtig. Nu heeft Ellis de draad weer opgepakt, met Clay – die intussen een succesvol scenarist is – als spilfiguur. Hij keert terug naar LA om acteurs te casten voor zijn nieuwste filmbewerking. Ellis verhuisde voor het schrijven van de roman in 2006 naar West-Hollywood. (DL)

OP DE SITE

‘Iedereen leest’ over de eerste en laatste vrouw in de Giro d’Italia; alles over Libris-winnaar Dewulf en de rel rondom Mosterds ‘Kaas’.

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman, Toef Jaeger en Maartje Somers.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl

    • Maartje Somers
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman