Nigeriaanse leider wijst vervanger aan

President Goodluck Jonathan van Nigeria heeft gisteren de betrekkelijk onbekende deelstaatgouverneur Namadi Sambo aangewezen als vicepresident. Deze keuze wordt in Nigeria gezien als teken dat Jonathan mogelijk wil meedoen aan de verkiezingen volgend jaar.

Een nieuwe vicepresident was nodig in Afrika’s volkrijkste land nadat Jonathan, die zelf vicepresident was, deze maand president werd na het overlijden van president Umaru Yar’Adua. Het Nigeriaanse parlement moet Sambo’s benoeming nog goedkeuren.

De moslim Namadi Sambo (57), sinds drie jaar gouverneur van de noordelijke deelstaat Kaduna, beschikt niet over een brede machtsbasis en hij geldt dan ook niet als een bedreiging voor Jonathan. Dit zou de kansen van Jonathan kunnen vergroten indien hij besluit mee te doen aan de verkiezingen, iets waar hij nog geen uitsluitsel over heeft gegeven.

Deelname van Jonathan is niet vanzelfsprekend. Een ongeschreven regel in de Nigeriaanse politiek stelt dat de macht op gezette tijden wisselt tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden. In Nigeria lopen de spanningen tussen noord en zuid af en toe hoog op. Volgend jaar zou een noorderling aan de beurt zijn, maar er wordt rekening mee gehouden dat de zuiderling Jonathan de traditie wil doorbreken.

De kansen van Jonathan kunnen toenemen door het ontslag, gisteren, van de voorzitter van regeringspartij PDP, waartoe zowel Jonathan als Sambo behoort. Vincent Ogbulafor beklemtoonde recentelijk dat de volgende president een noorderling moet zijn, waarmee hij Jonathan uitsloot. Ogbulafor diende zijn ontslag in omdat hij is aangeklaagd wegens fraude. De PDP-voorzitter ontkent overigens.

Een andere invloedrijke PDP-politicus, voormalig deelstaatgouverneur James Ibori, werd woensdag gearresteerd in Dubai op verdenking van verduistering van Nigeriaans overheidsgeld. Ibori gold als financiële steunpilaar van de overleden president Yar’Adua. Ibori werd tijdens Yar’Adua’s presidentschap vervolgd en vrijgesproken, wat tot speculaties leidde over vriendjespolitiek. President Jonathan heeft corruptiebestrijding aangewezen als een van zijn prioriteiten. (Reuters, AP, BBC)