Nieuw werk Michelangelo

Michelangelo: 'Pieta', olie op paneel, 64x48 centimeter (Dubrovnik, particuliere collectie)

Niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Michelangelo (1475-1564), de wereldberoemde Renaissancekunstenaar. Dat is de spectaculaire oogst van een langdurig onderzoek van de kunsthistorici Antonio en Maria Forcellino, waarvan zij vandaag in Rome de resultaten presenteerden. Van Michelangelo zijn nauwelijks schilderingen op doek of paneel bekend. Broer en zus Forcellino vonden in particuliere collecties in Oxford en Dubrovnik twee nog vrijwel onbekende en niet eerder overtuigend aan Michelangelo toegeschreven werken: een kruisigingstafereel en een pietà. Cruciaal in hun toeschrijving zijn de contacten van de kunstenaar, vooral in een netwerk van vrijdenkers. Technisch en stilistisch onderzoek bevestigt de toeschrijving. Maria Forcellino promoveerde in 2007 in Amsterdam op een proefschrift over Michelangelo.

Op zoek naar Michelangelo:Morgen in NRC Weekblad:

    • Bram de Klerck