Militairenvakbonden kritisch over De Vries

De positie van demissionair staatssecretaris Jack de Vries (CDA, Defensie) staat door de onthullingen over zijn buitenechtelijke relatie met een ondergeschikte onder druk. De militairenvakbonden vinden dat zijn geloofwaardigheid is aangetast. Binnen het CDA wordt gesteld dat het aan De Vries zelf is of hij zijn privéproblemen kan oplossen en staatssecretaris kan blijven. Premier Balkenende zei woensdag op zijn wekelijkse persconferentie: „Ik wacht de reflectie en bezinning van de staatssecretaris af”.

Over De Vries werd begin deze week bekend dat hij een relatie is begonnen met zijn adjudante, dat zijn vrouw hem het huis uit heeft gezet en dat hij nu in een kazerne woont. De Vries bevestigde de affaire dinsdag met een schriftelijke verklaring. Hij wil de komende tijd gebruiken om aan „een goede oplossing voor onze privésituatie” te werken. Hij deed een stap terug in de CDA-campagne. Volgens bronnen in het CDA zal hij tot de verkiezingen niet meer optreden en is zijn rol als campagneadviseur achter de schermen ook uitgespeeld.

Hij blijft vooralsnog aan als staatssecretaris. Vanuit de Tweede Kamer heeft geen partij dat besluit aan de orde gesteld. Daar geldt de opvatting dat het een privézaak is. De militairenvakbonden reageren evenwel kritisch op de staatssecretaris. Volgens Wim van den Burg van vakbond AFMP draait de kwestie, hoewel die privé is, om geloofwaardigheid. „Juist omdat hij altijd hamert op normen en waarden heeft hij nu een groot probleem. Hij kan geen volwaardige gesprekspartner meer zijn voor de bonden.” Ook zijn collega van de bond VBM/NOV, Jean Debie, laat zich kritisch uit. Hij vraagt zich af of De Vries zich heeft gehouden aan de regels die voor zijn eigen personeel gelden. Een gedragscode bepaalt dat iemand die een relatie begint met een collega daarvan melding moet maken. Debie denkt dat De Vries zich hier niet aan gehouden heeft.

Premier Balkenende sprak op zijn persconferentie geen expliciete steun uit aan De Vries, met wie hij al jaren persoonlijk bevriend is. Op de vraag of hij nog vertrouwen heeft in De Vries, reageerde hij: „Vertrouwen is niet aan de orde, dat is pas aan de orde als die wordt geschonden.” Hij zei niet uit te sluiten dat er later mededelingen komen over de positie van de staatssecretaris.

Commentaar: pagina 23