Labour zoekt leider

David Miliband, minister van Buitenlandse Zaken in de vorige Britse regering, heeft zich woensdag kandidaat gesteld voor de opvolging van Gordon Brown als leider van de Labour-partij. Miliband wil dat de partij zich „vernieuwt” na de nederlaag van Labour bij de parlementsverkiezingen van vorige week.

De partijtop hoopt op serieuze leiderschapsverkiezingen met meerdere kandidaten. In 2007 werd Gordon Brown partijleider – en daarmee ook premier – zonder verkiezingen. Hij volgde Tony Blair op, die in 1994 partijleider werd na een geheime deal met Brown waarin werd afgesproken dat die hem later zou opvolgen.

De 44-jarige David Miliband moet het mogelijk opnemen tegen zijn vier jaar jongere broer Ed, in de vorige regering minister van Energie en Klimaatbeleid. David is niet bang dat dit leidt tot familieconflict. Ook zullen zich waarschijnlijk enkele linkse Labour-politici kandidaat stellen voor het partijleiderschap. In het verleden betekende een strijd om het Labour-leiderschap vaak een conflict tussen de linkervleugel en een meer gematigde vleugel. (AP, BBC)

Commentaar: Pagina 7