Kritiek op Heineken om voetbalstadion Mexico

Mexicaanse milieugroepen organiseren protestacties tegen Heineken wegens de bouw van een voetbalstadion in een natuurpark in Mexico. Ze worden gesteund door de Partij voor de Dieren.

Via demonstraties en een mogelijke boycot van Heineken bier wil een Mexicaanse actiegroep van verontruste burgers voorkomen dat er in het stadspark La Pastora in Monterrey een nieuw onderkomen wordt gebouwd voor de voetbalkampioen Los Rayados. De Partij voor de Dieren roept haar leden op protestmails te sturen naar Heineken wegens de dreigende vernietiging van 26 hectare natuurschoon.

Vorige maand kocht Heineken van het Mexicaanse drankenconcern Femsa de biertak Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma (CCM) voor een bedrag van 5,3 miljard euro. Femsa bezit nu een belang van 14,9 procent in Heineken Holding. Femsa is ook eigenaar van Club de Futbol Monterrey, bijgenaamd Rayados, waarvoor een nieuw 55.000 zitplaatsen tellend stadion zal worden gebouwd in wat de protestgroepen omschrijven als de laatste groene long in een sterk vervuilde stad.

„Vergelijk het met de bouw van een voetbalstadion en een parkeerplaats voor vijfduizend auto’s in het Vondelpark in Amsterdam. Het park La Pastora is een oase voor honderden zeldzame planten en dieren, en die moet beschermd blijven”, zegt Rocío Cavazos, woordvoerster van de actiegroep Burgers op de bres voor La Pastora Park. De Partij voor de Dieren vindt het onaanvaardbaar dat een onderdeel van Heineken meewerkt aan de vernietiging van zo'n belangrijk natuurgebied.

Heineken laat weten dat de bouw van het stadion een initiatief is van de lokale overheid en Femsa, de voormalige moedermaatschappij. „Femsa staat bekend om zijn positieve rol in maatschappelijke ontwikkeling in Mexico en we zijn er van overtuigd dat Femsa alle eventuele milieuaspecten in het project met de grootste zorg zal behandelen”, zegt een woordvoerder.

De Mexicaanse actiegroep vindt dat Heineken zich verschuilt achter een formele opstelling. „De bierbrouwer profiteert mee van de bouw van het stadion. Er is afgesproken dat er in het stadion alleen bier zal worden verkocht van Femsa-Heineken. De voetbalclub wordt bovendien een belangrijk marketinginstrument van Heineken”, aldus een woordvoerder.