Kort nieuws Sport

Federer en Nadal zonder problemen verder in Madrid

MADRID, 14 mei. De nummer één van de wereld, Roger Federer, heeft gisteren met overmacht een plaats in de kwartfinales van het Masters-toernooi in Madrid opgeëist. De Zwitserse tennisser bleek in de derde ronde veel te sterk voor zijn landgenoot Stanislas Wawrinka: 6-3 en 6-1. De volgende tegenstander van Federer is Ernest Gulbis. De Let was te sterk voor de Spaanse Feliciano Lopez (6-2 en 7-6). Rafael Nadal bereikte eveneens de kwartfinale in Madrid, door het Amerikaanse servicekanon John Isner te verslaan: 7-5 en 6-4. De Fransman Gaël Monfils is de volgende tegenstander van de Spaanse gravelkoning. Hij versloeg Guillermo Garcia-Lopez met 7-5 en 6-4. Andy Murray kende geen problemen met Victor Hanescu: 6-2 en 6-1. Jürgen Melzer versloeg verrassend Fernando Verdasco, die voor thuispubliek speelde: 7-5 en 6-3. Bij de vrouwen won Jelena Jankovic gemakkelijk van Medina Garrigues (6-2 en 6-0). (ANP)

Pineau wint vijfde etappe Giro d’Italia

NOVI LIGURE, 14 mei. Jérôme Pineau heeft gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Franse wielrenner van Quickstep bleef na een rit over 168 kilometer van Novarra naar Novi Ligure zijn medevluchters Julien Fouchard uit Frankrijk (Cofidis) en de Japanner Yukiya Arashiro (Bouygues Télécom) in de sprint voor. Het peloton kwam enkele seconden later over de finish. De roze leiderstrui blijft om de schouders van Vincenzo Nibali. De Italiaan reed gisteren voor het eerst in het roze nadat hij een dag eerder met Liquigas de ploegentijdrit had gewonnen. De vijfde etappe werd opgedragen aan de legendarische Fausto Coppi, die vijftig jaar geleden overleed. De vijfvoudig winnaar van de Giro woonde het laatste deel van zijn leven in finishplaats Novi Ligure. Familieleden van Coppi overhandigden Nibali op het podium zijn tweede roze trui. (ANP)

Titel voor Salzburg van Huub Stevens

GRAZ, 14 mei. Huub Stevens heeft met Red Bull Salzburg de landstitel veroverd in Oostenrijk. De ploeg van de Nederlandse trainer won op de laatste speeldag met 2-0 bij Sturm Graz en verzekerde zich daarmee van het kampioenschap. Vorig jaar veroverde Salzburg onder leiding van Co Adriaanse ook al de landstitel. Simon Cziommer, die in de eredivisie voor FC Twente, Roda JC en AZ voetbalde, maakte de eerste treffer. Robin Wallner verdubbelde even later de score. Op de laatste speeldag maakten drie ploegen nog kans op de titel: behalve Salzburg waren dat Austria Wien en Rapid Wien. (ANP)

Hockeyers Laren naar play-offs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 14 mei. De hockeyers van Laren hebben zich gisteren voor het eerst geplaatst voor de play-offs om de landstitel. In de voorlaatste competitiewedstrijd werd met 6-3 gewonnen van Pinoké. Rotterdam neemt na vier seizoenen niet deel aan de play-offs. Tegen SCHC werd met 5-2 verloren. Amsterdam, de nummer vijf, won met 5-1 van Tilburg. Omdat Oranje-Zwart echter met 2-2 gelijk speelde tegen koploper HGC, is het voor de verliezend finalist van vorig jaar zo goed als onmogelijk om zich nog te plaatsen voor de play-offs.

Cruijff en Gullit bij FIFA-baas Blatter

ZÜRICH, 14 mei. Met een wedstrijdje tegen een Zwitsers Allstarteam in Zürich besloot de Nederlands-Belgische delegatie die het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 wil organiseren gisteren het eerste deel van een lange promotietoer over de wereld. Vandaag overhandigden onder anderen Johan Cruijff en Ruud Gullit aan FIFA-baas Joseph Blatter een bidbook voor de organisatie van één van beide eindronden. Op 2 december neemt het uitvoerend comité van de FIFA, bestaande uit 24 leden, haar beslissing. Tot de genoemde datum kunnen de delegaties nog proberen het comité te overtuigen. (ANP)

Flames en Giantsin basketbalfinale

GRONINGEN, 14 mei. De finale om de nationale basketbaltitel gaat tussen Giants en Flames. De Flames plaatsten zich gisteravond voor de eindstrijd door de vijfde wedstrijd tegen Leiden met 80-70 te winnen. Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers bij de vliegramp in Libië. In het volgepakte Martini-plaza in Groningen was Robby Bostain met 23 punten de meest trefzekere schutter bij de Flames. De finale om de nationale titel (best-of-seven) begint morgen in Groningen. (ANP)