Kort nieuws Economie

Twijfel Ackermann over terugbetaling Griekse steun

Frankfurt, 14 mei. De topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, heeft twijfels of Griekenland de miljardenleningen ooit volledig zal terugbetalen. Volgens Ackermann zijn daarvoor „ongelooflijke inspanningen” nodig. Dat zei hij in een interview met de Duitse televisiezender ZDF. De steun voor Griekenland was volgens Ackermann wel noodzakelijk omdat de ineenstorting van het land hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot uitbreiding van de crisis naar andere landen in „een soort meltdown”. Als de steunmaatregelen onvoldoende blijken te zijn, kan een herstructurering alsnog in overweging worden genomen, aldus Ackermann. (ANP)Euro: pagina 15

Boorplannen Shell lastiger door ramp

Anchorage, 14 mei. De olieramp in de Golf van Mexico heeft twijfel gezaaid over de plannen van Shell om voor de kust van Alaska te boren naar olie. Amerikaanse toezichthouders willen door toenemende kritiek van onder meer milieuorganisaties voor volgende week dinsdag meer informatie over de veiligheidsmaatregelen van het olieconcern. Een maand geleden kreeg Shell enkele van de benodigde vergunningen voor boorwerkzaamheden in zowel de Chukchizee, het gebied boven de Beringstraat tussen Alaska en Siberië, als de Beaufortzee ten noordoosten van Alaska. (ANP)

Fortis mag lening niet terugbetalen

Amsterdam, 14 mei. Fortis Bank Nederland mag een pakket obligatieleningen van 500 miljoen euro niet vervroegd terugbetalen. Dit maakte de Nederlandse bank vandaag bekend. Omdat Fortis omvangrijke staatssteun heeft gekregen, moet de bank de Europese Commissie om goedkeuring vragen als het dit soort leningen wil afbetalen. Brussel constateerde dat terugbetaling in strijd is met de regelgeving rond staatssteun. De desbetreffende obligaties lopen in juni 2015 af. (ANP)

EADS: voorzichtig herstel luchtvaart

Parijs, 14 mei. Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft in het eerste kwartaal minder winst behaald, maar het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus is „voorzichtig optimistisch” dat de luchtvaartbranche langzaam herstelt. Dat werd vandaag gezegd bij de bekendmaking van de cijfers over het eerste kwartaal. De nettowinst van EADS nam in het eerste kwartaal af tot 103 miljoen euro van 170 miljoen euro een jaar eerder. De omzet ging met 6 procent omhoog tot 8,95 miljard euro. Het concern bevestigde zijn verwachtingen voor heel 2010. (ANP)