Kort nieuws Economie

Sony verwacht forse winst door verkoop van 3D-televisies

TOKIO. Elektronicaconcern Sony heeft het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, weer winst geboekt. De Japanse fabrikant maakte gisteren bekend dat de operationele winst 31,8 miljard yen (268 miljoen euro) bedroeg. Dat komt nagenoeg overeen met de verwachting. Het jaar daarvoor leed de fabrikant van Playstation 3 nog het grootste operationele verlies in zijn geschiedenis, namelijk 227,8 miljard yen. Het nettoverlies bedroeg het afgelopen jaar omgerekend 349 miljoen euro. De omzet liep met 6,7 procent terug naar 7,2 biljoen yen (61 miljard euro). Het komende jaar denkt Sony flink winst te maken. Vooral door de verkoop van 3D-televisies moet de winst eind maart 2011 groeien naar 160 miljard yen. De omzet wil de elektronicagigant laten stijgen tot 7,6 biljoen yen. Het afgelopen kwartaal zag de producent van onder meer Bravia breedbeeldtelevisies en Cybershot digitale camera’s zijn verliezen teruglopen tot 56,6 miljard yen. (ANP)

Britten roepen biljet van 500 euro halt toe

LONDEN. Geldwisselkantoren in Groot-Brittannië zijn gestopt met de uitgifte van briefjes van 500 euro, omdat het overgrote deel (90 procent) van de bankbiljetten toch alleen maar gebruikt wordt door criminele organisaties. Dat meldt de BBC. De Britse dienst Soca (Serious Organized Crime Agency) heeft de afgelopen tijd geanalyseerd hoe het paarse briefje in Groot-Brittannië werd gebruikt en kwam tot de conclusie dat het biljet vrijwel exclusief door criminelen wordt gebruikt om zwart geld wit te wassen. (ANP)