Kort nieuws Buitenland

Turken stemmen op 12 september over grondwet

Door onze correspondent

Istanbul, 14 mei. In Turkije zal op 12 september een referendum worden gehouden over de 29 wijzigingen van de grondwet die de regerende AK-partij heeft voorgesteld. De datum is symbolisch, omdat op 12 september 1980 het leger in Turkije de macht greep en de grondwetswijzigingen die almacht van het leger en de seculiere rechterlijke macht moeten indammen. Het referendum vindt later plaats dan de regering had gehoopt. De seculiere oppositie heeft tegen de grondwetswijzigingen bezwaar gemaakt bij het Constitutionele Hof, dat nu voldoende tijd heeft om te zien of de bezwaren reden zijn het referendum ongeldig te verklaren.

Schimmel verwoest Afghaanse papaver

Kabul, 14 mei. De papaveroogst in Afghanistan zal dit jaar naar verwachting met zo’n 30 procent dalen ten opzichte van vorig jaar, omdat hele velden in het zuiden van het land zijn aangetast door een schimmel die de planten van binnenuit laat verrotten. De tegenvallende oogst lijkt een meevaller voor de westerse landen die proberen in Afghanistan de teelt van papaver – als grondstof voor opium een belangrijke bron van inkomsten voor de Talibaan – tegen te gaan. Maar de geringere oogst zal de prijs opdrijven, wat de Talibaan met hun grote voorraden goed uitkomt. Suggesties dat het schimmel opzettelijk door de NAVO is verspreid, zijn door het bondgenootschap scherp van de hand gewezen. (AP)

Bom explodeert bij gevangenis Athene

Athene, 14 mei. In de Griekse hoofdstad Athene is gisteren een bom afgegaan bij een zwaarbeveiligde gevangenis. Bij de explosie raakten volgens de politie twee mensen lichtgewond. De aanslag is niet opgeëist, maar volgens de politie houdt die mogelijk verband met de opsluiting van enkele vermoedelijke leden van Revolutionaire Strijd. Die linkse terreurgroep heeft diverse aanslagen gepleegd op de politie en op overheidsgebouwen in Griekenland. In Athene hadden de afgelopen dagen gewelddadige protesten plaats tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering. (Reuters)

Rajoelina niet bij verkiezingen

Door onze correspondent

Johannesburg, 14 mei. De omstreden Malagassische leider Andry Rajoelina doet in november niet mee aan de presidentsverkiezingen in de eilandstaat. De voormalige diskjockey Rajoelina, die vorig jaar na een staatsgreep aan de macht kwam, kondigde in een televisietoespraak aan dat hij zich terugtrekt „in het hogere belang van het land en de mensen”. Eerder verklaarde ook de door Rajoelina afgezette president en zakenman Marc Ravalomanana in het landsbelang niet aan de verkiezingen deel te nemen.

‘Verdachten’ dood aanslag Moskou

Moskou, 14 mei. De Russische veiligheidsdienst heeft drie verdachten gedood van de dubbele zelfmoordaanslag in Moskou in maart, nadat die weigerden zichzelf over te geven bij een arrestatie, zo heeft het hoofd van die dienst gisteren gezegd. Twee vrouwelijke zelfmoordenaars bliezen zich op 29 maart op in metro’s in Moskou, waarbij veertig mensen omkwamen. De autoriteiten gaven moslimfundamentalisten uit de noordelijke Kaukasus de schuld. Volgens de geheime dienst maken de drie gedode personen deel uit van een terreurgroep die een islamitisch kalifaat wil oprichten op de Kaukasus. Een van hen zou de vrouwen naar Rusland hebben geëscorteerd. (Reuters)

Z-Afrika: criticus apartheid dood

Door onze correspondent

Johannesburg, 14 mei. In een ziekenhuis in Johannesburg is vanmorgen de voormalige Zuid- Afrikaanse oppositieleider Frederik van Zyl Slabbert na een lang ziekbed overleden. Tussen 1979 en 1986, tijdens de hoogtijdagen van de apartheid, leidde hij in het parlement de Progressieve Federale Party. Hij was een fel criticus van de apartheid. Eind jaren 80 nam hij deel aan onderhandelingen met het verbannen Afrikaans Nationaal Congres. Na de afschaffing van de apartheid in 1994 wierp hij zich op als voorvechter van de rechten van blanke Afrikaners. Hij werd zeventig.