Kort nieuws Binnenland

Arrestaties FBI na onderzoek mislukte aanslag Times Square

New York. De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren twee mensen in de omgeving van Boston gearresteerd op basis van onderzoek naar de mislukte bomaanslag op Times Square in New York op 1 mei. Ze worden verdacht van „overtreding van immigratieregels”. Volgens FBI zijn de arrestaties uitgevoerd „op basis van bewijs dat is vergaard in het onderzoek naar de poging tot een bomaanslag op Times Square”. De federale opsporingsdienst geeft verder geen details omdat het onderzoek nog loopt. Ook in New York worden huiszoekingen gedaan op basis van informatie uit het onderzoek, aldus een functionaris. De in Pakistan geboren Amerikaan Faisal Shazhad is hoofdverdachte van de verijdelde bomaanslag.

Zeker acht doden bij bomaanslag Dagestan

Machatsjkala. Bij een bomaanslag in de Russische deelrepubliek Dagestan zijn gisteren zeker acht mensen gedood. De aanslag werd gepleegd op een auto met daarin monteurs die een gesaboteerde communicatietoren moesten repareren. De aanslag vond plaats 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Machatsjkala. Dagestan wordt net als andere Russische deelrepublieken op de noordelijke Kaukasus geregeld getroffen door geweld. De autoriteiten leggen de schuld vaak bij islamitische extremisten, maar het geweld wordt ook in verband gebracht met georganiseerde misdaad en rivaliteit tussen clans. (Reuters)

China: slachting op school na huurruzie

Peking. De Chinese man die woensdag op een kleuterschool zeven kinderen en twee volwassen met een keukenbijl doodde was de eigenaar van het pand. Hij had een conflict met de vrouw die de school leidde over de huurperiode die eind april afliep, meldden staatsmedia gisteren. De dader wilde dat de school uit het gebouw ging, maar het schoolhoofd wilde de school tot de zomer openhouden. De discussie liep uit de hand, waarop de 48-jarige Wu Huanming thuis een keukenbijl haalde. Hij doodde vijf jongens, twee meisjes, het schoolhoofd en haar 80-jarige moeder in blinde woede. Daarna pleegde hij thuis zelfmoord. Het is de zesde aanval op schoolkinderen sinds maart. Er zijn op scholen extra veiligheidsmaatregelen genomen. (AP)