Kirgizie: betogers nemen overheidsgebouwen in

Aanhangers van de afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev hebben gisteren drie regionale regeringsgebouwen in het zuiden van het land bezet. De onrust is de grootste uitdaging voor de interim-regering sinds die in april tijdens een gewelddadige volksopstand de macht greep. Daarbij kwamen zeker 85 mensen om het leven.

In de zuidelijke stad Osj eisten de demonstranten dat gouverneur Mamassadik Bakirov zijn baan terugkrijgt. Hij was loyaal aan Bakijev en werd uit zijn functie gezet door de nieuwe regering. Ooggetuigen zeiden dat na vechtpartijen tussen regeringsaanhangers en betogers gisteren, een groep van zo’n 500 mensen het regeringsgebouw binnendrong en Bakirov installeerde in het kantoor van de gouverneur. „Ik vertegenwoordig de legitieme regering in Osj en ik was aangesteld op legale gronden, dus mijn terugkeer op mijn werkplek is legitiem”, zei Bakirov.

Later op de dag bezetten aanhangers van Bakijev ook regeringsgebouwen in de plaatsen Jalalabad en Batken. De interim-regering heeft grote moeite om het hele land onder controle te krijgen, zeker het zuiden waar de machtsbasis van Bakijev ligt.

Het is al dagen onrustig in Kirgizië. Woensdag werd de interim-regering geconfronteerd met de grootste demonstratie sinds zijn aantreden. Honderden tegenstanders gingen de straat op in de hoofdstad Bisjkek.

De interim-regering beschuldigt de aanhangers van Bakijev van een couppoging. Woensdag „probeerden ze het parlement te bestormen en een nieuwe regering uit te roepen”, zei vicepremier Tekebajev. Volgens hem is de onrust in Osj onderdeel van hetzelfde plan. „Dit is mislukt in Bisjkek en nu proberen ze het in Osj.”

De tijdelijke regering, die wordt gesteund door Rusland en de VS, bestaat uit tegenstanders van Bakijev . Zij beschuldigen hem ervan het leger de opdracht te hebben gegeven om het vuur te openen op demonstranten tijdens de opstand begin april. Ook beschuldigen ze hem van corruptie en nepotisme tijdens zijn vijf jaar durende bewind. (AP, Reuters)