Keith Jarrett & Charlie Haden

Jasmine

cd jazz ***

De pianist Keith Jarrett kreunt, zucht en hijgt zijn spel letterlijk naar hogere sferen. Daarbij staat hij diverse malen op of plaatst hij klapwiekend en zwemmend zijn noten, de handen kronkelend op het klavier. Ook op Jasmine, zijn duoplaat met meesterbassist Charlie Haden, zoemt Jarrett weer hoorbaar met de noten mee, als een bij op zoek naar zijn bloem. Ook al draait het hier om passie en vrije expressie, dit ‘derde instrument’ dien je als luisteraar wel voor lief te nemen.

Ruim dertig jaar na het einde van Jarretts grote American Quartet, spelen Charlie Haden (72) en Keith Jarrett (65) weer samen. De reünie volgt na Jarretts bijdrage aan een documentaire over ‘The poet of the bass’ Haden. In Jarretts huiskamerstudio in New Jersey musiceerde het duo ‘spontaan’ en kaal een romantische jazzplaat bij elkaar. Daarop zijn timbre en nuance van beide spelers goed hoorbaar; de instrumenten stonden dicht op elkaar, de musici kropen in elkaars hoofd.

Intiem is dan ook het woord dat de verkenningen van klassieke liefdessongs als For All We Know, Body and Soul en Where Can I Go Without You oproepen. Bas en piano bewegen als zeeanemonen heen en weer: sierlijk, met mooie figuren. Waar Haden een basis legt, kleedt Jarrett de melodie en harmonie betekenisvol aan. Een wat vreemde eend in de bijt is de popsong One Day I’ll Fly Away, bekend van Randy Crawford. Maar aangezien het de musici ging om de essentie van de nummers is ook dit een teder uitgekleed muziekstukje.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper