Herdenkend Enschede is met gedachten bij vliegtuigramp

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede heeft zich gisteren tijdens de herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, gisteren tien jaar geleden, „solidair” betoond met de nabestaanden van de vliegramp in Tripoli. „Wij weten wat een ramp kan betekenen. Nu treuren ergens anders mensen om een ramp die hun is overkomen.”

Ruim duizend mensen hebben gisteren de vuurwerkramp herdacht bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde in de wijk Roombeek, vlakbij de plek waar op zaterdag 13 mei 2000 de vuurwerkopslag van SE Fireworks ontplofte. De namen van de 23 doden werden voorgelezen, het gedicht Enschede huilt van de Enschedese schrijver/dichter Willem Wilmink werd voorgedragen, er was muziek en er werden bloemen gelegd. Op het tijdstip van de explosies, rond 15.25 uur, luidden de kerkklokken. Bij de ramp raakten circa duizend mensen gewond. Ongeveer tweehonderd woningen werden verwoest.

Nabestaanden, bewoners die al hun bezittingen kwijtraakten, brandweermannen die vier collega’s verloren, de cameraman die destijds de film maakte die de wereld overging, de fotojournalist die moest rennen voor zijn leven, ze stonden er met tranen in hun ogen, een brok in hun keel of met „de kriebels”.

De herdenking werd bijgewoond door de bestuurders van toen, oud-minister-president Wim Kok, oud-burgemeester Jan mans van Enschede, en oud-commissaris van de koningin van Overijssel, Jan Hendrikx.

Eerder deze week maakte het Openbaar Ministerie in Almelo bekend dat er een nieuw onderzoek komt naar „het eerste vlammetje”. Burgemeester Den Oudsten noemde het onbevredigend dat nooit bekend is geworden hoe de brand die aan de explosies voorafging, heeft kunnen ontstaan. De eerste brandmelding werd ongeveer een half uur voor de explosies gedaan.

Opera: pagina 9