Giro: ritzege Pineau, Nibali behoudt roze trui

Jérôme Pineau heeft gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Franse wielrenner van Quick Step bleef na een rit over 168 kilometer van Novarra naar Novi Ligure zijn medevluchters Julien Fouchard uit Frankrijk (tweede) en de Japanner Yukiya Arashiro (derde) in de sprint voor. Het peloton kwam enkele seconden later over de finish.

De roze leiderstrui blijft om de schouders van Vincenzo Nibali. De Italiaan reed gisteren voor het eerst in het roze nadat hij een dag eerder met Liquigas de ploegentijdrit had gewonnen.

Arashiro was al na achttien kilometer weggereden. De Japanner kreeg even later gezelschap van Pineau, Fouchard en de Duitser Paul Voss. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van 5 minuten en 40 seconden. Het peloton leek de vroege vluchters, die Voss op twintig kilometer van de streep hadden gelost, in de slotfase weer in te lopen.

Door een imponerende versnelling van Arashiro bij het ingaan van de laatste kilometer bleven de drie renners het jagende peloton toch voor en mochten ze strijden om de ritzege. Pineau was in de sprint sterker dan zijn landgenoot Fouchard, Arashiro kon vanwege alle inspanningen niet meer meesprinten. De Amerikaan Tyler Farrar won de sprint van het peloton, voor de Nieuw-Zeelander Greg Henderson.

De vijfde etappe werd opgedragen aan de illustere Italiaan Fausto Coppi, die vijftig jaar geleden overleed. De vijfvoudig winnaar van de Giro woonde het laatste deel van zijn leven in finishplaats Novi Ligure. Familieleden van Coppi overhandigden Nibali op het podium zijn tweede roze trui. (ANP)