FC Utrecht is dicht bij ticket voor Europa

FC Utrecht is dicht bij een ticket voor deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg won gisteren in het Parkstad Limburg Stadion met 2-0 van Roda JC. Go Ahead Eagles zette de eerste stap naar promotie naar de eredivisie door Willem II te verslaan in het eerste duel in de finale van de play-offs: 1-0. De derby tussen Excelsior en Sparta op een uitverkocht Woudestein eindigde in 0-0. Zondag zijn de returns.

Voor FC Utrecht was het de eerste overwinning in Kerkrade in zeventien jaar tijd. Tim Cornelisse en Dries Mertens bezorgden de gasten al in de eerste helft een goede uitgangspositie voor de return, zondag in Utrecht. De uitwedstrijden tegen Roda JC leverden FC Utrecht de voorbije seizoenen voornamelijk teleurstellingen op. De ploeg van trainer Ton du Chatinier rekende gisteren overtuigend af met dat ‘complex’.

FC Utrecht combineerde volop, won bijna alle duels en scoorde op de juiste momenten: al na twee minuten en op slag van rust. Beide keren kreeg de ploeg hulp van de thuisclub. Doelman Przemyslaw Tyton ging vroeg in de wedstrijd opzichtig in de fout bij een afstandsschot van Cornelisse (0-1). Boldizsár Bodor greep aan het einde van de eerste helft slap in bij een uitbraak van FC Utrecht. Mertens kreeg zo tot zijn verrassing toch de kans om Tyton te passeren (0-2). Pas een kwartier voor tijd werd Utrecht-doelman Michel Vorm op de proef gesteld. Hij plukte een vrije trap van Bodor fraai uit de hoek.

In Deventer was Koen van der Biezen matchwinner voor Go Ahead Eagles. In blessuretijd maakte de lange tijd door fysiek ongemak uitgeschakelde aanvaller op aangeven van Jonathan Vosselman het enige doelpunt: 1-0. Go Ahead heeft zondag bij de return in Tilburg aan een gelijkspel genoeg om ten koste van Willem II na veertien jaar terug te keren in de eredivisie.

De winst van Go Ahead tegen Willem II was overigens verdiend. De ploeg zette vanaf de aftrap de jacht op terugkeer naar de eredivisie met veel passie in. Willem II beperkte zich veelal tot verdedigen. Slechts zelden bereikte de ploeg de eenzame spits Gerson Sheotahul, in de punt van de aanval de vervanger van de geblesseerde Frank Demouge. Ook Stef Nijland en Saïd Boutahar vonden geen gaten in de hechte afweer van Go Ahead Eagles.

Sparta en Excelsior maken zondag uit wie zich volgend seizoen achter Feyenoord de tweede Rotterdamse club in de eredivisie mag noemen. De derby in de finale van de play-offs om promotie/degradatie eindigde gisteren op een uitverkocht Woudestein in 0-0. Sparta lijkt door dit resultaat zondag de favoriet tegen Excelsior, maar de ploeg van trainer Aad de Mos is nog allerminst zeker van een langer verblijf in de eredivisie. Excelsior gaat naar Rotterdam-West in de wetenschap dat het in uitduels bijna altijd scoort. De verdediging van Sparta is bovendien dit seizoen verre van degelijk gebleken.

Door de financiële en sportieve belangen ging de derby gisteren gebukt onder de spanning en was het niveau van de derby bedroevend. Sparta had weliswaar meer balbezit, maar deed daar niets mee. In de spits viel Darko Bodul opnieuw tegen, al kon hij als excuus aanvoeren dat hij nauwelijks goed werd aangespeeld. De Kasteelclub miste aan de rechterflank duidelijk de acties van de geblesseerde Edouard Duplan. Zonder hem is de dreiging uit de aanval weg. Sparta was alleen gevaarlijk met een vrije trap van aanvoerder Kevin Strootman en een kopbal van Ruud Knol op de paal. (ANP)