Een andere 70-jarige

omslag De parelduiker

De Parelduiker 1/2. Bas Lubberhuizen, 155 blz. €17,50

Voordat Stefan Brijs furore maakte als romanschrijver, was hij een meer dan toegewijd fan. Hij schreef brieven aan zijn idool, herlas de brieven die zijn idool terugstuurde ‘honderden keren’ en wilde dezelfde genres boeken schrijven als zijn afgod. Jeroen Brouwers, want over hem hebben we het, was voor Brijs ‘in alles een voorbeeld’. Op een foto zien we de nog jonge Brijs vlak na de publicatie van zijn debuut aan een restauranttafel samen met een rokende Jeroen Brouwers. Missie voltooid.

Brouwers, die de afgelopen tijd mede vanwege zijn rel over een oeuvreprijs van 16.000 euro met voormalig minister van Cultuur Plasterk veel in het nieuws was is 30 april 70 geworden. Reden voor zijn uitgever om enkele hoogtepunten uit zijn oeuvre opnieuw uit te brengen, en reden voor het altijd bijzonder goed verzorgde De Parelduiker om een nummer aan hem te wijden. Naast het stuk van Brijs is er een interview van Johan Vandenbroucke met de meester zelf over zijn polemische werk. Brouwers biecht lachend over zijn vernietigende stukken op: ‘Je moet een slecht karakter hebben als je zoiets doet.’ In de andere stukken klinkt een plechtig ontzag en bewondering door. Zoals Christophe Vekeman het in zijn bijdrage stelt: ‘hoe groter de schrijver, hoe groter zijn fans’. Van Brouwers zelf is er ‘Plasterk in plakjes’, een toetje bij het vorig jaar verschenen schotschrift Sisyphus’ bakens. Wie weet schrijft Plasterk wel een keertje terug.

SEBASTIAAN KORT

    • Sebastiaan Kort