Drie vast in VS na aanslag Times Square

In het noordoosten van de Verenigde Staten zijn gisteren drie mensen gearresteerd in verband met de mislukte bomaanslag op Times Square in New York op 1 mei. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De drie hebben mogelijk geld gegeven aan de verdachte van die aanslag, de 30-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst Faisal Shahzad, verklaarde minister van Justitie Eric Holder. Onduidelijk is echter of zij ook wisten dat dat geld voor een aanslag zou worden gebruikt, zei Holder.

De drie werden gearresteerd bij gecoördineerde invallen in buitenwijken van Boston, New York en Philadelphia. Hun identiteit werd niet bekendgemaakt. Twee van hen zouden van Pakistaanse afkomst zijn. Ze worden vastgehouden wegens het overtreden van de migratiewet. Ze worden niet beschuldigd van terrorisme.

Holder zei gisteren in Washington dat het „gaat om mensen die een band hebben met Shahzad. We zijn nog aan het uitzoeken wat die band precies is.” Volgens Holder zijn de arrestaties „een belangrijke stap” in het onderzoek, maar het was geen doorbraak.

Volgens een woordvoerder van de FBI, die betrokken is bij het onderzoek naar de aanslag, blijkt uit het onderzoek voorlopig niet dat er een directe, nieuwe bedreiging is voor de VS. Ook is er geen bewijs voor een terreurplan tegen de VS.

Shahzad probeerde volgens de Amerikaanse autoriteiten op 1 mei een provisorische bom van vuurwerk en benzine in een auto te laten ontploffen op Times Square. Hij werd op 3 mei gearresteerd op het vliegveld in New York toen hij naar Dubai wilde vertrekken. Hij heeft bekend en zou meewerken met het onderzoek.

Volgens Holder werkte hij op aanwijzingen van de Pakistaanse Talibaan. De terreurgroep eiste de aanslag in eerste instantie op, maar ontkende later weer betrokkenheid. Tot nu toe heeft de groep alleen in de eigen regio geopereerd. Eerdere claims voor aanslagen in de VS bleken grootspraak.

De Washington Post meldde vanochtend dat de autoriteiten in Pakistan een man hebben gearresteerd die zegt Shahzad te hebben geholpen bij zijn reis naar tribale gebieden in Pakistan, waar hij training zou hebben gehad in het maken van bommen. Shahzad heeft eerder gezegd dat hij daar bomtraining heeft gehad. (AP, Reuters)