De olifantenparade helpt de echte olifanten te overleven

Een optocht van olifantbeelden, waarvan sommige door kinderen zijn beschilderd, is nu te zien in Emmen. Zoals een paars olifantje met roze oren.

Zara Visser, Isa van Haasteren en Eva Siebesma beschilderen een olifant voor de parade

„Ik heb rekenen al twee keer gemist”, zegt Zara Visser (9). „En ook een les nieuwsbegrip.” Ze zegt het met een beetje trots. Naar die lessen hoefde ze niet omdat ze van de juf mocht werken aan het olifantenbeeld op de gang. Dat beeld moest beschilderd worden voor de olifantenparade, een optocht van olifantenbeelden in Dierenpark Emmen.

Zara deed met Isa van Haasteren (7) en Eva Siebesma (8) mee aan een ontwerpwedstrijd. Ze zitten samen in een klas op de Freinetschool in Delft. De juf had erover gelezen in Kidsweek en vroeg of de klas het leuk vond om mee te doen. Zara, Isa en Eva maakten een schets van een paarse olifant met roze oren, versierd met een regenboog, een zon, bloemen, een vlinder en een soort vlieg. Er werden drie winnende ontwerpen van scholen uitgekozen en hun tekening was daarbij. Wat de prijs is, weten ze niet. „Ik vind het al een prijs om dit beeld te mogen beschilderen”, zegt Zara.

Op een dag werd een gipsen beeld gebracht van 75 centimeter lang. Dat staat nu naast het klaslokaal, in de gang. Verf zat er niet bij, die heeft de juf gekocht. De hele klas mag meehelpen met schilderen. Iedere dag doen ze een stukje.

De olifantenparade, die ook al in andere steden te zien was, zoals Rotterdam en Amsterdam, komt naar Emmen omdat de dierentuin 75 jaar bestaat. In de stad en in het dierenpark komen 75 manshoge olifanten te staan die zijn beschilderd door kunstenaars en 75 kleinere olifanten van scholieren. Ze blijven drie maanden staan, daarna worden ze verkocht door het beroemde veilinghuis Christie’s. Het geld gaat naar een olifantenziekenhuis in Thailand. Eva is wel eens in zo’n opvangcentrum voor zieke olifanten geweest. „Er worden babyolifantjes opgevangen die op landmijnen zijn gestapt”, vertelt ze. Er worden ook olifanten verpleegd die moeten bevallen, blinde olifanten en olifanten die suikerziekte of een andere ziekte hebben.

De olifanten in Thailand dreigen uit te sterven. Rond 1960 waren het er nog 40.000 en nu maar 3.500, waarvan er maar 1500 in het wild leven. De organisatie van de olifantenparade gebruikt een deel van het geld van de beelden om land te kopen waar de olifanten ongestoord kunnen leven. Ook worden er speciale oversteekplaatsen en wegen voor de olifanten aangelegd.

Zara pakt een krijtje en tekent een bloem achter het oor van de gipsen olifant. „Best moeilijk”, vindt ze. „Op de tekening was alles plat, maar dit beeld is natuurlijk niet plat.”

Olifantenparade in en bij Dierenpark Emmen, 13 mei t/m 1 septemberwww.elephantparade.nl

    • Claudia Kammer