Confrontatie Thaise leger en 'rode shirts'

In de Thaise hoofdstad Bangkok is het vanochtend en gisteravond tot een heftige confrontatie gekomen tussen het leger en het protestkamp van de zogeheten ‘rode shirts’.

Een leider van de rode shirts werd gisteravond door zijn hoofd geschoten. Hij ligt in het ziekenhuis en zijn toestand is kritiek. Het leger schoot vanochtend met rubberkogels en met scherp op demonstranten in het zakendistrict waar zij zich hadden verzameld. Het leger probeerde hen te omsingelen.

De demonstranten vuurden terug met zelfgemaakte raketten en gooiden met stenen. In het district klonk vanochtend een zware explosie. Omwonenden zijn hun appartementen ontvlucht en ambassades in het district, waaronder de Amerikaanse en Nederlandse, zijn gesloten. Minstens twee betogers zijn omgekomen. Er raakten zo’n twintig mensen gewond, onder wie twee journalisten.

De situatie liep uit de hand nadat gisteravond majoor-generaal Khattiya Sawasdipol, die naar de rode shirts is overgelopen, door het hoofd werd geschoten tijdens een interview met een Amerikaanse journalist. Volgens de rode shirts werd Khattiya neergeschoten door sluipschutters van het leger. Het leger ontkent dat.

Met de gevechten komt een einde aan een week van voorzichtig optimisme, waarin regering en betogers het eens leken te worden over een ‘vijfstappenplan voor verzoening’. Premier Abhisit Vejjajiva had aangeboden op 14 november nieuwe verkiezingen te houden, ruim een jaar voor zijn termijn afloopt.

De rode shirts gingen daarmee akkoord. Maar vervolgens eisten zij dat vicepremier Suthep Thaugsuban zich aangeeft, omdat zij hem verantwoordelijk houden voor 25 doden die vielen tijdens gevechten tussen leger en demonstranten op 10 april.

Inmiddels heeft Abhisit verklaard dat de verkiezingen voorlopig van de baan zijn, als de betogers blijven weigeren het gebied dat ze bezetten te verlaten.