boekberichten

Kritiek op Atwood na aanvaarden Israëlische prijs

De Canadese schrijfster Margaret Atwood, tevens vicevoorzitter van de International PEN-schrijversvereniging, heeft de woede gewekt van Palestijnse mensenrechtenactivisten. Atwood werd onlangs samen met de Indische auteur Amitav Ghosh bekroond met de Israëlische Dan David Prize – goed voor 1 miljoen dollar – en ging de prijs ophalen in Israël. De Palestijnse organisaties vonden dat de schrijfster, bekend om haar politiek activisme, de prijsuitreiking had moeten boycotten. Maar Atwood wimpelde dat af: „We doen niet aan culturele boycots”, zei ze in een interview vlak voor de ceremonie aan Tel Aviv University. „Daarmee zou ik alle schrijvers overboord gooien die over de hele wereld gevangen zitten, gecensureerd worden, in ballingschap zitten en vermoord werden voor wat ze publiceren.”

Mondiale leesclub via Twitter...

Jeff Howe, redacteur van het onlinetijdschrift over digitalisering Wired en auteur van het boek Crowdsourcing, is een mondiale boekenclub begonnen: One Book, One Twitter, of liever #1b1t. Na een maand overleg met twitteraars aller landen kwam Neil Gaimans fantasy-roman American Gods als meest gewenst leesvoer uit de bus, vóór romans van onder anderen Toni Morrison en Arundhati Roy. Het ‘sociale kapitaal’ van Twitter wordt volgens Howe beter benut als miljoenen mensen overal ter wereld minirecensies twitteren over hun simultane leeservaring.

...en schrijver twittert van gene zijde

Schrijver William Styron overleed in november 2006, maar uitgever Open Road Publishers heeft toch een Twitter-account voor hem opgezet, meldt de Wall Street Journal. De schrijver van Sophie’s Choice en Lie Down in Darkness twittert sinds 25 april. Niet verwonderlijk is dat hij voornamelijk eigen citaten herkauwt (‘It’s a rather dirty book, but with a lot of clean places in it.’), en zijn 41 volgers steeds attent maakt op e-bookuitgaven van acht van zijn romans die binnenkort verschijnen, bij... Open Road.

Er komt een vervolg op ‘Less than Zero’

Volgende maand publiceert de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis (46) het langverwachte vervolg op zijn debuut Less than Zero. Met Imperial Bedrooms ontleent hij opnieuw zijn boektitel aan een album van Elvis Costello, ditmaal uit 1982. Less Than Zero veroorzaakte bij verschijning in 1985 wereldwijd ophef vanwege het nihilistisch hedonisme en druggebruik van de hoofdpersonen in het Los Angeles van de jaren tachtig.

Woning Truman Capote staat te koop

Het huis op de Brooklyn Heights in New York waar de Amerikaanse schrijver Truman Capote (1924-1984) enkele van zijn bekendste boeken schreef staat te koop, zo meldt The Guardian. De vraagprijs is omgerekend 14 miljoen euro. Capote schreef er onder meer Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood en werkte er ook aan het essay A House On the Heights uit 1959. Capote huurde van 1955 tot 1965 alleen een kelderverdieping van het huis van toenmalig eigenaar, de Broadwayregisseur Oliver Smith. Wie de woning nu koopt, krijgt elf slaapkamers, verspreid over vijf verdiepingen, en een imposante trappenhal ter beschikking, naast een mooie literaire erfenis.

Voor meer boekberichten, zie: nrcboeken.nl endepapierenman.nl