Behoud van hoop en troost

In het Cultureel Supplement van vrijdag 7 mei schrijft Ann Demeester over kunst en cultuur waarop wij vooral niet moeten bezuinigen. Ze heeft volkomen gelijk. Graag geef ik haar nog wat meer argumenten die ik gemist heb. „Het zijn groenten en fruit die zorgen voor een gebalanceerd dieet”, zegt ze. Wat ik daaraan toe wil voegen is: „Het zijn de schoonheid en de troost die zorgen voor een gezonde geest.”

Kunst is een ontsnappingsmechanisme aan de werkelijkheid. Er zijn geen drugs voor nodig om je in een sfeer te krijgen die je boven de realiteit uit tilt. Die ervaring. Dat bestaat. Voor elk mens. Kunst is de verbeelding die we allemaal nodig hebben.

Iemand die kunst ‘een linkse hobby’ noemt, heeft er helemaal niets van begrepen. Kunst komt van het woord kennis, bekwaamheid, kunde. Daar kun je nooit genoeg van krijgen.

    • Cora Duin Amsterdam