Atlético verslaat Fulham in finale

Atlético Madrid heeft woensdag de eerste editie van de Europa League gewonnen. De nummer negen van de Spaanse competitie versloeg in de finale in Hamburg na verlenging het Engelse Fulham (2-1), dat in 131 jaar nog geen prijs heeft gewonnen. De Uruguayaanse aanvaller Diego Forlán maakte beide doelpunten voor Atlético.

„Het is altijd fijn om doelpunten te maken, zeker op zo’n moment”, zei de matchwinner na afloop. „We hadden verdiend in reguliere speeltijd al te winnen. Maar natuurlijk is het ook mooi vlak voor tijd te scoren. Ik denk dat iedereen pas over een tijdje beseft wat deze overwinning voor de club waard is. Dit geeft in elk geval enorm veel voldoening.”

Atlético, dat de laatste UEFA-Cupwinnaar Sjachtar Donetsk opvolgde, speelt volgende week ook nog de finale van het Spaanse bekertoernooi tegen Sevilla. De Europa League is voor de club de eerste prijs sinds 1996, toen zowel de Spaanse competitie als de nationale beker werden gewonnen. De laatste Europese hoofdprijs dateerde van 1962 (Europa Cup II).

Met een finale tussen de middenmoters Atlético en Fulham, dat als twaalfde eindigde in Engeland, had op voorhand niemand rekening gehouden. Fulhamtrainer Roy Hodgson werd door de Europese opmars van zijn bescheiden elftal in eigen land zelfs gekozen tot manager van het jaar. De ploeg uit Londen voorkwam in de halve finales ook dat Hamburger SV een finale op eigen veld zou spelen.

Fulham had in de eerste finale in de clubgeschiedenis weinig in te brengen tegen Atlético, dat na een half uur op voorsprong kwam. Na een mislukt schot van Sergio Aguëro kwam de bal voor de voeten van Forlán, die van dichtbij doelman Mark Schwarzer passeerde. De aanvaller had eerder al op de paal geschoten. Acht minuten voor rust kwam Fulham uit het niets langszij, via Simon Davies.

Ook omdat Atlético na rust niet meer het niveau van de eerste helft haalde, raakte Fulham beter in de wedstrijd. Een venijnig schot van opnieuw Davies werd gepareerd door doelman David de Gea. In de matige verlenging besliste Forlán, opnieuw op aangeven van Aguëro, vlak voor tijd de wedstrijd. (ANP)