Aanhangers Bakijev in opstand in Zuid-Kirgizië

In drie steden in het zuiden van Kirgizië hebben enkele duizenden aanhangers van de verdreven president Bakijev gisteren belangrijke regeringsgebouwen bezet. In een verklaring eisten ze de terugkeer van Bakijev.

Tevens maakten de opstandelingen bekend dat ze konden rekenen op de steun van 25.000 mensen en dat ze binnenkort naar de Kirgizische hoofdstad Bisjkek zouden trekken om de confrontatie met de interim-regering van Roza Otoenbajeva aan te gaan. Niet eerder stuitten de nieuwe machtshebbers op zulke zware tegenstand. De regering, die binnen een half jaar verkiezingen wil uitschrijven, wordt gesteund door zowel de Verenigde Staten als Rusland, die beide een militaire basis in Kirgizië hebben.

In Osj, de tweede stad van het land, werd gisteren geprobeerd Mamasadik Bakirov, die daar tot de opstand van vorige maand gouverneur was, weer in zijn functie te herstellen. Ook poogden de opstandelingen het regionale vliegveld bij die stad in te nemen. In Jalalabad werd de gouverneur gegijzeld.

Aanhangers van de interim-regering hebben vanochtend in Osj het bezette overheidsgebouw weer teruggenomen. Maar in Jalalabad is dit nog niet gelukt. Toen enkele duizenden aanhangers van de interim-regering het bezette hoofdkwartier van het provinciebestuur omsingelden, openden de ongeveer tweehonderd bezetters het vuur op de menigte, die terugschoot. Daarbij zouden enkele tientallen gewonden zijn gevallen. Drie van hen verkeren in levensgevaar.

Volgens vertegenwoordigers van de interim-regering in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek heeft Bakijev opdracht gegeven tot de bezetting van de gebouwen. Een bondgenoot van Bakijev, Oesen Sidikov, die achter de acties zou zitten, is afgelopen nacht in de omgeving van Osj gearresteerd.

De afgezette president Koermanbek Bakijev vluchtte begin april zijn land uit, nadat in Bisjkek een opstand was uitgebroken, waarbij 85 betogers werden gedood. Hij heeft inmiddels asiel in Wit-Rusland gekregen.