Solo-actie van Brinkman voor democratie, goed voor de PVV of niet?

Foto Rien ZilvoldHet kwam nog niet eerder voor bij de PVV: een Tweede Kamerlid dat publiekelijk tegen leider Geert Wilders in gaat. Hero Brinkman wil de PVV democratiseren. Hij vindt dat de partij niet langer een eenmanspartij moet zijn, maar leden moet toelaten, een partijbestuur, congressen en discussies over zowel het verkiezingsprogramma als de kandidatenlijst.

 

 

Afgelopen maandagavond bracht Brinkman zijn nieuws aan tafel bij Pauw & Witteman naar buiten. Brinkman was al maanden bezig met zijn plan, vertelde hij gisteren in de wandelgangen van het parlement. Hij gaf toe dat hij had gewacht met het naar buiten brengen ervan tot de kieslijst officieel was vastgesteld. Nu kan Wilders hem daar niet meer van af halen en komt hij hoe dan ook in de Kamer als de PVV elf of meer zetels behaalt. Het PVV-Kamerlid had zijn plan uiterst zorgvuldig geregisseerd, zoveel werd gisteren duidelijk. Wilders had hij pas vlak voor de uitzending op de hoogte gesteld.

Maar wat beoogt de prominente PVV’er, die vooral bekendstaat om zijn uitgesproken mening over de Antillen en Aruba, met zijn coup die geen coup mag heten? Volgens hem gaat het hem niet om het leiderschap, zoals dat in 2006 het geval was tussen VVD’ers Rutte en Verdonk. Hij wil ook niet zijn zetel in de Kamer opeisen en als eenmansfractie doorgaan, beklemtoont hij. Hij wil vechten voor het voortbestaan van de PVV, zodat zijn zoon over vijftig jaar nog op de partij kan stemmen.

Maar het kan bijna niet anders of Brinkman heeft met zijn solo-actie  zichzelf en de partij ernstige schade berokkend. Interne toestanden, dat is precies wat Wilders 3,5 jaar lang heeft willen voorkomen. En nu is, met nog vier weken te gaan voor de verkiezingen, duidelijk geworden dat het tóch rommelt binnen de partij.

Hero Brinkman, die de afgelopen maanden in opspraak kwam na een handgemeen met een barkeeper in perscentrum Nieuwspoort en een akkefietje met zijn aannemer, had het al een beetje verbruid bij zijn baas. Het was opmerkelijk te noemen dat het Kamerlid dat de afgelopen jaren na Wilders het vaakst in het nieuws kwam, van alle fractiegenoten het laagst op de kieslijst was geplaatst. Hij blijft erbij dat dat niet de reden was voor zijn actie.

Het is een dooddoener, maar het is niet anders: de komende vier weken moet blijken of Brinkmans actie voor de PVV nadelig uitpakt of dat het, zoals hij zelf roept, juist stemmen oplevert. Uit een opiniepeiling onder het EenVandaag-panel van tweeduizend PVV-stemmers blijkt dat 67 procent vindt dat de PVV democratischer moet worden. 22 procent geeft aan een voorkeursstem te zullen uitbrengen op Brinkman.

Wat vindt u? Moet de PVV democratischer worden of niet? En wat vindt u van de actie van Hero Brinkman? Hoe zal die uitpakken voor de PVV?

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • brijlaarsdam